Срещата между бивши – дали гаджета, дали съпрузи, е както чудесен сюжет за комедия, така и чест елемент от редица нелепи, а често дори трагикомични реални ситуации. Обикновено срещата между „бивши“ не е лесна, но при желание може да се обиграе и да се избегнат катаклизми, особено ако се случва на публично място по време на събитие, на вечеря при приятели, на сватба и така нататък.

Ето как:

Не ровете в миналото

Не се опитвайте да решавате проблемите, които не сте могли да разрешите, докато сте били заедно – особено публично! Не се опитвайте да поправяте или замазвате нещата, както и да измисляте истории, с които да влизате в обяснителен режим пред околните. Всеки проблем е най-добре да бъде решен, коментиран и обсъждан насаме, събития и публични места не са арена за разбор на взаимоотношения!

Уважавайте другите, уважавайте повода

Представете си, че сте поканени на вечеря, на сватба, на детски рожден ден или на каквото и да празнично събитие на роднини или приятели. Празникът е нечий друг, не ваш, следователно центърът на внимание е празнуващият. Следователно редно е, независимо какви са отношенията ви с бившите, да си „стиснете ръцете“, да се държите цивилизовано, така че да не обидите организаторите, да не отвличате внимание с разправии или пасивно-агресивни вербални дуели и най-вече: без драми и сцени. В случай, че не можете да се справите с предизвикателството – откажете поканата и не рискувайте доброто си име!

Приемете, че може да бъде неудобно

Най-честото чувство, когато срещнем бивш е неудобство. Приемете го! Разбира се, тези срещи не е задължително винаги да бъдат неловки, може да бъдат и съвсем нормални, но каквато и да е ситуацията, не се насилвайте да правите срещата изкуствено „гладка“. Дръжте се вежливо и спазвайте дистанция в случай, че не сте ОК да общувате дълго и да поддържате непринуден разговор.

Не обръщайте внимание на околните и тяхното мнение

Има едно такова правило: колкото повече се притесняваш дали ще се изложиш в дадена ситуация, толкова по-голям е шансът действително да се случи. Не мислете за другите, те не бива да играят никаква роля в отношенията ви с бившите ви. Игнорирайте погледите и коментарите, в случай, че има такива – хората обожават да говорят и обсъждат, не им давайте повод. Също така: не задоволявайте ничие любопитство с отговори на лични въпроси, защото личният живот е именно такъв – личен. Помнете, че нито дължите обяснения на някого, нито сте длъжни да допускате когото и да било в пределите на отношенията ви с други хора, било то и бившите ви.

Не правете сцени

В случай, че не можете да се въздържите – тръгнете си. Изпускането на нервите ще ви навреди, дългосрочно. Освен че ще се превърнете в главен герой на редица осмиващи ви разкази, в които образът ви на злодей/истерик ще бъде хиперболизиран, ще си причините излишно напрежение, от което никой няма нужда.

Не се напивайте!

Много хора са склонни да „ударят едно бързо“, за да се отпуснат, пренебрегвайки, че това отпускане може да доведе до редица нежелани последствия, като нарушена преценка, говорене и правене на глупости или с една дума – излагане. Не искате това, в никакъв случай! Освен това не забравяйте, че алкохолът е депресант, така че след като премине първоначалното приятно чувство от опиянението, ще остане тежка болка от махмурлук, усещане за извършени глупави постъпки, съжаление и дори нещастие.

Не натрапвайте „ново си гадже“ в лицето на бившия си

Колкото по-малко разказвате и показвате новото си гадже, толкова по-силно впечатление това ще направи на бившия, който ще започне инстинктивно за „запълва“ празните места и пропуските от разказа ви. Винаги е добре да се оставя нещо на въображението, пък и навлизането в детайли, в публичен разказ, винаги кара другите да си задават въпроса дали това наистина е така. В случай, че новото гадже присъства физически с вас на събитието, не прекалявайте с показността на страст и нежност, елегантността в жестовете говори повече за обич и по-малко за компенсация и показност от звучното мляскане, например. Не забравяйте, че ако непрекъснато говорите за страхотното си ново гадже или

прекалено демонстративно показвате страстта си,

особено следейки за реакцията на бившия, тогава бившият може да предположи, че се опитвате да привлечете вниманието му и да го накарате да ревнува, което означава само едно: все още ви пука за него и мнението му! Дори и да е така, правете го елегантно, без да се издавате.

При липса на ново гадже – доведете приятелка

Представете си, че сте поканени на сватба, на която е трябвало да отидете с бившия си. Но вече не сте заедно, а разбирате, че той ще дойде с новата си приятелка. В случай, че все още сте single, вземете приятелка и така ще имате с кого да си говорите през цялото време при нужда, както и ще се спасите от опасността да ви сватосват за 3-ия братовчед на булката, например.

Не се престаравайте с външния си вид

Гледали сме го във филми, чели сме го в книги и най-вече сме го виждали в живия живот: от купуването на нови дрехи и сменянето на имиджа, през смяната на прическата или цвета на косата, до радикалните диети, отслабването и станалите така популярни в Instagram – revengebodies. Внимавайте и не забравяйте за силата на невербалната комуникация в тези ситуации. Нищо не крещи „искам внимание“ колкото твърде сексапилното облекло върху дама, която допреди няколко месеца е била олицетворение на скромността.

Не приемайте нищо лично

Повтаряйте си златното правило: поведението на околните, включително към вас, показва какви всъщност са те, а не какви сте вие! Това касае както бившия, така и околните наблюдатели. Не се оставяйте да бъдете провокирани и не падайте на ничие ниво – въпрос на самоуважение е човек да запази достойнството си.

Вежливост не значи подчинение

Често границите се размиват и ако усетите, че има ситуация, в която не се чувствате комфортно – напуснете я. Едно е да присъствате на събитие, на което е и бившият, но нещата са цивилизовани и липсват конфликти. Друго е да сте на събитие, на което сте поставени в ситуация, в която изпитвате дискомфорт, провокирани се и дори се очаква да избухнете – тук добрите обноски и здравият разум се обединяват върху най-важното: поставяйте граници, не бъдете длъжни никому и се грижете за себе си и собственото ви спокойствие!

Отказвайте всяка ситуация, която ще ви причини повече дискомфорт, отколкото радост

Да повторим примера от по-горе: поканени сте на сватба, на която е трябвало да отидете с бившия, той ще бъде с новата си приятелка, а вие не сте нито в настроение за празненства, а още по-малко да се изправите пред него и да се запознаете с „новата“. Откажете любезно поканата и си организирайте приятен личен празник или ден посветен на себе си на тази дата. Не забравяйте, че вежливостта предполага любезен отказ, не навлизане в обяснения и следователно не е нужно да се изяснявате в детайли защо няма да присъствате.

В заключение:

преди всичко, поводите, празниците и събитията, на които сте поканени като гости е редно да представляват повод за радост и веселба и за вас. Да срещнеш бившия си на събитие е чудесна възможност за практикуване на умението за живеене в момента, наслаждаване на настоящия миг и оставяне на миналото зад гърба.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара