„Какъв ти е Георги?”, попитала веднъж една улична врачка майка ми, докато тя си вървяла нанякъде без ни най-малко намерение да получи свръхестествено предсказание за бъдещето. Задала й въпроса тревожно, със злокобно изражение, сякаш се кани да й направи услуга и да я предупреди за страшна трагедия. Майка ми се стреснала, защото точно така се казва брат ми, който й се пада син. Слава богу, че прагматизмът и логиката са семейни черти. Защото веднага след първия инстинктивен страх да чуе името на детето си от непозната, загряла, че няма човек в страната без близък Георги, Иван, Петър или Николай.

 

Много съм разочарована от българските жени напоследък. Колкото повече домакините оглупяват, толкова повече богатеят врачки, астролози, гадатели, предсказатели, контактьори с извънземни. Готови са да пръснат стотици, а понякога и хиляди за хороскопи, гадания и разваляне на магии. Медиите се надпреварват да показват откровени измамници и да ги обявяват за феномени, а пък сега, ако се опитам да посегна на националния символ баба Ванга, мир на праха й, която също смятам за шарлатанка, сигурно ще ме погнат с камъни.

Истината е, че гадателството и ясновидството в цивилизования свят отдавна е обявено за най-обикновена измама. Не се долюбва и в нецивилизования, в който властва религията, защото там пък е смъртен грях. А ние като че ли се намираме извън времето и пространството –

нито сме достатъчно интелигентни безбожници

и материалисти, за да се усетим, когато ни пускат на пързалката, нито сме достатъчно богобоязливи, та да не се бъркаме в божиите дела.

Предсказанията са от семейството на измамите с доверие. Там са също и нигерийските писма от милионерски наследници, които ти предлагат много пари, ако помогнеш богатството да се изнесе от страната; както и тарикатите, които се обаждат разплакани на възрастни хора и им казват, че са техни катастрофирали близки; и съблазнителките, които омайват и обират наивни похотливи господа. Те се опират на човешката алчност и глупост – широко отворените порти към нашето доверие. В случая с гаданията – на алчността да надникнеш в бъдещето като истинско божество, да надхитриш без усилия съдбата, да намериш инструмент, с който да управляваш вселената. А има ли алчност и глупост, винаги ще се намери кой да спечели пари от това.

Сигурна съм, че част от самообявилите се пророци и пророчици вярват, че наистина са такива. Болни хора с месиански комплекс. Те не са виновни, че са такива, ние сме виновни, че им се връзваме. Но огромното мнозинство от тях са просто ужасно хитри измамници. Техните трикове отдавна са изучени, описани и анализирани. И вместо в медиите да виждаме точно тази им страна, на тях в България им устройват риалити състезания, рекламират ги преди и след новините, канят ги в сериозни предавания, съвсем сериозно ги разпитват за бъдещето на нацията и света, за геополитиката и глобалните промени.

Жената-сеизмограф е по-прочута от директора на института по геофизика,

астролог успя да изкара преди няколко години цял град да спи на улицата, защото имал видение за земетресение, врачката на Берлускони е по-достоверен източник за изборните резултати от всички социологически агенции накуп.

Целият текст – в новия брой на „Жената днес”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара