Преди време попаднах на едно уникално обучение по коучинг за семейни двойки под ръководството на Мерлин Аткинсон. Тя преподава повече от 50 години и един от световните експерти и основатели на коучинг. Според нейната теория хората се разделят на два типа:

Бамби и Годзили

Бамби са хората, които живеят повече чрез своята женска енергия и енергията на сърцето. Те са склонни да избягват конфликти, правят доста компромиси, умеят да се съобразяват и да се настройват към другите. Те оцеляват чрез бягане от проблемите и с това, че умеят да получават помощ и подкрепа от по-силните.

Годзили са хората, които са родени като лидери и имат доста мъжка енергия в себе си. Те обичат да контролират като заедно с това носят и доста отговорности в живота си и това не ги плаши. Те искат да успяват и им се получава. Ориентирани са към успеха, парите, властта, постигането на цели и отстояват своята позиция. Те приемат конфликтите и проблемите като част от пътя, умеят да аргументират своите решения и се борят за тях.

Има хора, които са родени като Годзили, но техните родители доста са ги смачкали и те са се превърнали в агресивни Бамби (могат често в този случай да играят ролята на жертва).

Съществува и обратната ситуация – на хора, които природно са мили и нежни, но в семейството им се е наложило да оцеляват и да се борят много и по този начин са свикнали да бъдат Годзили, но това доста им тежи.

Как можете да разберете към коя енергия се отнасяте повече?

Обърнете внимание какво ви зарежда

Годзила се зареждат от успеха, от действията, от решенията. Бамби – от тишината, спокойствието, бездействието, от получаването.

Годзила обича да е номер едно и да е на първи план. Бамби с радост подкрепя Годзила и не обича много да се показва, харесва й да бъде подкрепа.

Годзила лесно поема финансови рискове и отговорности, обича да пробва нови неща. Бамби е по-консервативна и предпочита някой друг да се грижи за нея и тя да се занимава с любимото си дело, парите тук нямат толкова голямо значение.

Годзила поддържа граници и при битка отива и се бие, докато Бамби бързо се отказва, стига да има мир и любов.

В съответсвие на това има 4 типа отношения в двоийките:

Жена Бамби и мъж Бамби

Двамата са милички, добрички, подкрепящи, обаче често имат финансови трудности, защото не умеят и не обичат да говорят за пари. В повечето случаи в такива двойки има властна майка или свекърва, която се грижи за тях двамата и им осигурява жилище, но и се налага. И понеже и двамата са финансово зависими от нея – те приемат и се съобразяват.

Жена Годзила и мъж Бамби

Тя е силна, властна, контролираща. Той помага, грижи се и я подкрепя. Тя взима решения и е лидер, с лекота умее да изкарва парите и знае как да разполага с тях. Той е грижовен и нежен баща и двамата имат своя баланс. Проблемът е, че често жената се оплаква, че той не е инициативен, не умее да изкарва пари и тя е изморена от отговорности.

Жена Годзила и мъж Годзила

(Това е двойката на Анджелина Джоли и Брад Пит.) Двамата са успешни, активни, реализирани. Често в тези двойки има доста конфликти и битка за надмощние, защото никой не иска да отстъпва и все се налага. От другата страна, ако има външен враг, те стават уникален екип – например когато трябва заедно да купят къща или да направят ремонт, или да се преместят в чужбина. Проблемите много сближават тези хора, но така или иначе в тези двойки конфликтите са неизбежната част от отношенията.

Жена Бамби и мъж Годзила

Тя е добра, мила, гъвкава по отношение на неговия характер, той често е тежък като личност, мрачен, избухлив и тя свиква да се съобразява с него и да бъде до него. Често тук жените са материално зависими от мъжете и тя не може да живее сама, без него. Той използва това и прави каквото си иска, но вътрешно я обича и уважава, че тя го търпи и приема. Ако жената в тази двойка реши да се разведе, среща много трудности, мъжът стават супер агресивен и нараняващ.

Често задавани въпроси:

Има ли идеално съчетание? – Няма, просто усещайте накъде повече върви вашата енергия.

Мога ли да имам и двете енергии в себе си? – Можете, но винаги поне с малко едната от енергиите ще преобладава във вас.

Ако осъзнавам, че живея живот на Годзила по принуда, а съм Бамби или обратното – мога ли да го променя? – Да, можете, но с терапия и преработване на травмите. За тези неща работим в семинара “Гейши – щастлива жена”. По време на този курс жената се връща към своята автентичност и се превръща в това, за което винаги си е мечтаела.

Дали ако аз се променя, и партньорът ми ще се промени, или ще се разделим? – Да, има вероятност и за двете неща и връзката ви ще се промени, ако вие сте различна, има вероятност и от раздяла, но само при условие, че връзката ви до момента не е била щастлива. Ако връзката ви е истинска, след вашата трансформация тя ще стане по-силна.

Осъзнаването е голяма част от трансформацията. Хората Бамби са хора с повече женска енергия. Годзилите са хора с мъжка енергия. И двете енергии се проявяват чрез архетипи, а затова ще ви разкажа в следващата статия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара