Носител на H&M Design Award 2015 е 24-годишният възпитаник на колежа Parsons, Ню Йорк, Симон Ли. Той е и първият дизайнер на мъжко облекло, който печели тази награда. Като част от отличието днес Симон представи колекцията си на модно шоу в рамките на седмицата на модата в Стокхолм. Освен възможност за тази изява, младият дизайнер получава парична награда в размер на 50 000 евро и шанса да усъвършенства определени модели от своята колекция, за да влязат за продажба в избрани магазини на H&M и онлайн през есента.


fashion-show-hmda-ximon-lee-ann-sofie-johansson-25

„Колекцията на Симон плени журито със съвременното си поетично излъчване, със силния усет към материите и невероятното внимание към детайла“, споделя Ан-Софи Йохансон, главен дизайнер на H&M, New Development.

fashion-show-hmda-ximon-lee-19 fashion-show-hmda-ximon-lee-21 fashion-show-hmda-ximon-lee-22

„Мисля, че Симон е невероятно талантлив дизайнер. Беше безупречен по време на конкурса: направи чудесно проучване, използва платовете като един наистина завършен дизайнер и успя да предложи интересен дизайн“, казва Луела Бартли, главен дизайнер в Marc by Marc Jacobs и член на журито.

fashion-show-hmda-ximon-lee-2

Симон е роден в Хонконг, но в момента живее в Ню Йорк. Той бе избран от международното жури по време на конкурс в Лондон измежду кандидати от цял свят. В новаторската си колекция той създава пластове от органични и синтетични тъкани и използва пластмаса и картон, за да изгради форми в преувеличени размери, които стоят на определено разстояние от тялото. Въпреки нестандартната им конструкция, моделите са своеобразни облекла, които успяват да демонстрират напредъка при кройките и формите в мъжката мода. Моделите на Симон са вдъхновени от документалния филм „Децата от Ленинградски“ и за да създаде един наистина оригинален албум за колекцията си, той решава да предприеме дълго пътуване до Русия.

fashion-show-hmda-ximon-lee-1

„Колекцията е силно повлияна от уличния стил, изкуството и архитектурата. Тя е строго индивидуална, но същевременно достъпна, защото ясно проследява замисъла и предисторията на всичко, което Симон прави. Той е един млад и обещаващ дизайнер. Журито е убедено в това и решението той да бъде победител бе взето единодушно“, казва Томи Тон.

fashion-show-hmda-ximon-lee-4

„Бях смаян, когато съобщиха, че съм победител. Наградата H&M Design Award означава много за мен точно сега, в началото на моята кариера. Не мога да си представя как бих могъл да създам своя собствена марка без нея. Самата колекция бе създадена за мъже, но е прекрасно да я виждам адаптирана за жени“, споделя Симон Ли.

fashion-show-hmda-ximon-lee-3

Facebook Twitter Google+

0 Коментара