Мариела Скендерова преобразява галошите на баба в модерни пантофки –  manghoshee „мангоши“. Тя е една от създателките на ателие „Манги“, в което работи заедно с Румена Кирова. През 2009 г. ги събира страстта им към ръчно правени сувенири и бижута. Оттогава е и желанието й да прави обувки и чанти.

Mangoshee&Kipra_1

Заминава на курс при майстор на обувки в Лондон и през 2012 г. създава първите си „мангоши“. Те вървят с чанта, изработена от щайга и винил, с плетена пазарска мрежа „в духа на доброто бабино село“.

DSC_0193

Мариела се вдъхновява от Кристиан Диор, който след Втората световна война улавя и материализира желанието на жените за повече пищност и разкош в модата. Тя декорира базовите галоши с различни материали – дърво, естествена кожа, плат, бижута, и постоянно търси нови съчетания.

Модерните гумени пантофки се вписват добре както в офиса, така и в парка, ходят по балове, връщат се в градината на село. Харесват ги хора, които не са „коне с капаци“ – креативни, търсещи винаги нещо ново. Това лято Мариела е работила по поръчка обувки за сватба с ретро елементи, в стилистиката на „Алиса в страната на чудесата“, с миньоните.

_MG_7611

В „мангоши“ стъпват и известни български актриси и манекенки. Правила е и мъжки цървули. Появили се и първите имитации, които следвали оригинала без капка лично творчество. Затова и Мариела не се притеснила.

_MG_7542

Най-голямото признание идва с поканата за участие във форума Emerging Trends по време на  Седмицата на модата в Бостън през миналата година. Затова и следващата дестинация за „мангоши“ са бутиците в САЩ.

Ателие „Манги“ София, ул. „6-и септември” № 6
Телефони: 08938/ 883 858, 0896/ 786 734

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара