Вратите на училището се затварят и заедно с това завършва един етап от живота на младото момиче. Сега то трябва и съответно да се облече.

Подходящи за него са светлите, весели тонове, пъстрите десени, леките и стърчащи материи. Роклите от тубралко, крепон, зефир, лен и други подобни материи са много по-кокетни за млади момичета, отколкото тежката коприна със строго официален десен. В гардероба на младото момиче може да има и копринена рокля, а при възможност и официална рокля.

Подходящи са леките коприни, найлоновите платове, копринената тафта. Имприметата сполучливо се заместват от руските басми, чиито разнообразни десени могат да задоволят всички вкусове. Рокли от гладко кадифе, дантела, сатенирани коприни, жоржети и други подобни са неподходящи за едно 19-20 годишно момиче, което вчера е хвърлило ученическата престилка.

Официалната рокля за театър, концерт, ресторант и пр., която младото момиче ще си ушие, трябва да бъде в светли, нежни тонове – розово, небесно синьо, бледо жълто, бледо лила, бяло. Черни велурени обувки-деколте, малка черна чанта и ръкавици са достатъчни, за да завършат тоалета.

Не е без значение и това как ще бъде ушита официалната рокля. Деколте може да има, обаче малко. Най-красиви и подходящи за младите момичета си остават все пак затворените малки якички. Разбира се, моделът зависи твърде много от вида на материята. За стърчащите платове като тафта, найлон и пр. подхождат само набрани или клоширани поли, докато от по-меките платове могат да се правят тесни и прави рокли. Общо взето младото момиче трябва да избира прости модели и в повечето случаи спортни – те подчертават по-добре младостта и гъвкавостта на фигурата.

Най-важен е обаче въпросът за всекидневното облекло на абитуриентката. Да се направят изведнаж няколко тоалета, не е възможно за всички. Ето защо необходимо е да се погледне практично на въпроса за набавянето на дрехи за абитуриентката. Напоследък и журналите показват сполучливи разрешения на този въпрос – с малко средства няколко тоалета. Така например с две рокли, ушити на две парчета (пола и блуза или пола и жакетче) и две подходящи блузи могат да се комбинират 6-8 тоалета. Много практични са също така костюмите с три четвърти жакети, които сега са модерни, тъй като палтото може да се носи отделно и върху рокли като манто.

Пола и блуза – вълнена, памучна или копринена, лека жилетка, това е най-подходящото ежедневно облекло за младото момиче – практично и удобно за работа, за лекции и пр.

Трябва да се знае че добрият външен вид на човека не е в скъпите дрехи и многото накити, а в чистотата и спретнатостта. Младото момиче трябва да се приучи (нито вкъщи, нито на улицата) да не се показва с мръсна или неизгладена дреха, с развлечено облекло. Чистото и с вкус подбрано облекло винаги прави приятно впечатление на спретнатост и елегантност.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара