Село Косово е съвсем близо до главния път от Пловдив за Смолян, на 30 км югозападно от Асеновград. Разположено е по стръмните склонове на родопския рид Чернатица, по билото на който е минавал римски път от Мизия към Средиземноморието.

Селото е истинска архитектурна находка с 63 паметника на културата, от които 5 – с национално значение.

Косовските къщи са три – Хаджийска, Гаватовска и Елиновска, и са дело на майстора Хаджи Георги Станчовски, построил и къщите на Коюмджиоглу и Димитър Георгиади в Стария Пловдив. Реставрацията е извършена в началото на настоящия век от майстори, които са работили по съживяването на Агушевите конаци, Дяволския мост и къщи в Широка лъка.

Планината е необятна и осеяна с върволица от губещи се пътеки, ако не сте уверени в ориентацията си, планински водач може да ви качи на вр. Персенк. В резервата “Червената стена” могат да се видят редки растения като планинското котенце, но брането им не е позволено с изключение на някои билки и гъби извън границите му. Наблизо са Нареченските бани с минерална вода със силен релаксиращ ефект, затова не прекарвайте повече от 20 минути във водата.

В процеса на реставрация са използвани предимно естествени материали. Инсталирани са слънчеви колектори за затопляне на водата. Домакините са много доволни от качествата на топлоизолацията.

Зелена къща® е марка за качество, която предлага адреси на гостоприемството, отбрани заради тяхното автентично посрещане и грижа за природата при обслужването на гостите си. Сертификатът Зелена къща® се присъжда на къщи за гости и семейни хотели, които успешно са преминали оценка за съвместимост с европейските критерии за качествено настаняване, където отрицателното въздействие върху природата е сведено до минимум. Домакините най-често са семейства от местната общност, които познават своя край и умеят да представят на гостите красотата на заобикалящата природа, чара на традиционния бит и особеностите на местната кухня. Те полагат старание стопанството им да пести природните ресурси, да не замърсява околната среда и насърчават гостите да пътуват по един отговорен начин с уважение към природата.

Всяка Зелена къща® е различна и ще накара гостите си да се почувстват у дома и да изживеят пътуването си като лично откритие и приключение. Можете да се насладите на домашен уют и неопитвани местни ястия, да се посветите в традиционно изкуство и да се разходите из околностите в увлекателната компания на домакините. Попитайте дали и вие не можете да се включите в грижата за природата – да засадите дръвче или да подпомогнете местна инициатива.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара