Краткосрочната работа в чужбина е много подходяща за наскоро завършили, които искат да опознаят света или да си починат, преди да вземат трайно решение за своята предстояща кариера. Има много различни видове възможности за краткосрочна работа в чужбина. Тук ще разгледаме два от тях малко по-подробно.

В нашата статия за краткосрочната работа в чужбина ще ви дадем кратък преглед на това какво точно включва този вид работа и какво може да очаквате. По-долу ще намерите кратки описания на най-често срещаните видове краткосрочна заетост в чужбина.

Някои са пригодени за приключенски типове пътуващи, любопитни да опознаят чужди култури. Други видове заетост обаче ще ви помогнат да внесете този специален елемент в автобиографията си. Прекарването на известно време в чужбина не само може значително да впечатли вашите бъдещи работодатели, но и ще покаже, че сте придобили междукултурни умения, както и че свободно владеете чужд език. Дори и да не се стремите да пътувате по света в бъдеще, тези умения са основни активи в днешния бизнес свят, в който живеем.

Au Pair

Au pair означава човек, обикновено младо момиче, което пътува от една страна към друга и работи в дадено домакинство, в замяна на подслон и храна. Изразът “au pair” идва от френския език и означава равен. Това означава, че човекът, който го работи, се счита като равен – част от семейството, а не като персонал. Au pair работата е особено подходяща за хора, които обичат да работят с деца и имат известен опит в работата като бавачка, детегледачка или дори учителка в детска градина. Познаваме много жени, работещи в организации, предлагащи подобни позиции за хора, интересуващи се от тази професия. Ако смятате, че сте добър кадър за подобна работа в чужбина, може да последвате предния линк.

Наскоро с нас се свърза Ани от Пловдив, младо момиче, което е решило да обиколи малко света, преди да започне своето следване. „В повечето случаи ставаш част от семейството и задълженията ти са да се грижиш за по-малките деца, подобно на по-голям брат или сестра“, казва Ани. „Разбира се, от агенцията се уверяват, че помощниците не са експлоатирани от техните приемни семейства като евтин домашен персонал. На всеки няколко дена се осъществяват срещи, в които се обсъжда подробно всичко. Всяка уважавана агенция трябва да прави това.“

Общите задачи включват не само грижа за децата, но и някои дребни домакински задължения. В замяна на това Au pair има шанс да посети езиков курс и получава малка заплата. В идеалния случай както домакинското семейство, така и домакинът се споразумяват за правата и отговорностите на другия чрез писмен договор.

Стажове в чужбина

Стажът в чужбина често е далеч по-малко случайно начинание от планираното пътвуване с цел работа в чужбина. Наскоро завършилите се възползват от тази опция, за да направят автобиографията си по-конкурентоспособна на глобалния пазар на труда, да добавят стойност към бъдещите си кандидатури и да усъвършенстват професионалните си умения. Въпреки това, стажовете често са или нископлатени, или изцяло неплатени и може да се нуждаете от помощта на агенция, за да получите вашите имиграционни документи.

Напълно наясно, че стажовете са много популярни, но не са толкова лесни за организиране. Работодателите очакват доста от своите стажанти, а в същото време заплащането е много ниско или изобщо не съществува. Стажът определено не е за печелене на пари, особено ако се озовете в безумно скъп град като Женева или Токио, където са някои от най-престижните оферти. Кандидатите се нуждаят от финансова възглавница или подкрепящи родители, за да изпълнят това.

Друг начин за намиране на стаж в чужбина е използването на нечия университетска мрежа. Много университети предлагат международни стажове на своите настоящи и наскоро завършили студенти. Дори и да не се озовете в най-престижния международен град, изкарването на стаж е огромно предимство в автобиографията!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара