Ако имаше анкета за любимия сезон, по-голяма част от нас биха избрали лятото. Много малко са обаче тези, които са наясно с вредите на ултравиолетовото лъчение и начина по който да предпазим очите си от него. По-надолу ще ви запознаем с опасностите на UV светлината. А тя е истински бич, не само за кожата, но и за очите. Тя е единственият „вътрешен“ орган, който е изложен на пряка ултравиолетова радиация.

Слънчевите бани например, преживявани като най-голямото лятно удоволствие, нанасят сериозни поражения на очите и нежната кожа около тях. Зрението ни е най-застрашено около водните басейни, защото водата отразява слънцето. Офталмологът д-р Стефан Драгоев казва следното: „Пряката слънчева светлина, атакуваща окото е много по-мощна, когато се намираме около обекти, които отразяват светлината. Например в град с много стъклени сгради или около водата – ние изгаряме много по-лесно заради отраженията на светлината.“

Ето какви са рисковете, които пряко засягат окото:

  • Може да възникне възпаление на роговицата. 
  • UV лъчението може да ускори развитието на катаракта
  • Може да причини кератит, меланома или карцинома.

Най-често от тези заболявания страдат хора, чиито очи са изложени на много прах, ветрове, силно слънце и ултравиолетови лъчи, това например са моряците и фермерите. Проблемът с очите е свързан и с това, че кожата около тях е най-чувствителна и податлива на изгаряния. Фото-стареенето на очите и тъканите около тях е необратимо.

Разбира се, ние не можем да прекараме остатъка от живота си в тъмна стая, но можем да се погрижим за очилата, които носим.

За съжаление българският пазар на очила е залят от имитации. Носим очила, „защото ни отиват“ или искаме да сме в крак с модата, а не обръщаме внимание на по-важното – това да предпазим очите си и зоната около тях. Добре е да мислим и за това дали очилата реално ни предпазват от слънцето, а не дали ще излезем добре на селфито. Да не говорим, че след известно време покритието на стъклата може да бъде повредено и отслабено, вследствие на което UV защитата се влошава.

Особено внимание

трябва да се обърне и на децата:

повечето от нас получават до 80% от уврежданията от UV радиация преди да сме навършили 18 години, а детската кожа е много по-тънка и чувствителна. Струва си да проверите техните диоптрични или слънчеви очила с UV-тестер и да преминете към оригинални стъкла за очила, с пълна UV защита.

Немската компания ZEISS, доказалата се на пазара за очила, наскоро създаде иновативни бели стъкла с UV Protect технология, които осигуряват цялостна защита на очите и кожата около тях. И макар, че са безцветни и нямат тъмно покрие, както слънчевите очила, те предлагат пълна UV защита до 400 nm, която се препоръчва от здравните организации.

Стъклата са изработени от качествени материали, практични са, но най-важното е, че осигуряват необходимата защита на деликатните ви очи и зоната около тях. Народната максима „да пазиш нещо като очите си“, е неслучайна.

Научете повече тук: http://optigroup.bg/ZEISS-UVProtect/

Вижте в това видео как слънцето ни вижда: https://www.youtube.com/watch?v=8VsJgXoWXzE&feature=youtu.be

Още интересна информация ще откриете тук: https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=guojVLZIBB4

Facebook Twitter Google+

0 Коментара