Коледната звезда е най-обичаното празнично цвете в цяла Европа, но корените ѝ са от другата страна на океана, в земята на ацтеките – Северна и Централна Америка. Там коледната звезда е била на особена почит от кралете Нецауалкойотл и Монтесума.

Снимки: Stars for Europe

Известна в Чили и Перу като „короната на Андите“, коледната звезда всъщност е малко тропическо дърво (Euphorbia pulcherrima) и в дивата природа може да достигне височина до 3,5 м с листа с размери от 15 до 20 см в диаметър. През XIV до XVI век прицветниците на коледната звезда са били използвани от ацтеките за създаване на пурпурна боя, а соковете ѝ – като лекарство за овладяване на треската. Червеното се приемало като символ на чистотата и непорочността, затова

растението добило широка популярност.

Продавани в Мексико Сити още от ерата на ацтеките, днес коледните звезди се радват на интерес в родната си земя през целия ноември и след легендарния празник Деня на мъртвите, което ги прави ярък символ на сезона в цяла Америка.

През XVII век зимното цвете е открито от францискански свещеници и използвани в тяхното годишно шествие на Рождество Христово, фиестата на Санта Песебре. Сега, през XXI век, коледните звезди биват излагани в цветарските магазини наравно с оранжевия мексикански тарос (ацтекски невен), който традиционно се използва за украса на олтарите в Деня на мъртвите.

Г-н Пойнсет открива „мексиканското чудо“

През 1828 г. министърът на Съединените щати в Мексико, г-н Джоел Робъртс Пойнсет, открил това прекрасно екзотично растение с червени заострени листа, цъфтящо край пътя през зимата. Мексиканците и съседите им в Гватемала го наричали „цветето на святата нощ“ заради звездовидните му съцветия, символизиращи Витлеемската звезда.

Според мексиканската легенда, младо момиче и нейният брат донесли в църквата си букет от зелени листа от коледна звезда, които набрали по пътя като подарък за бебето Исус. Когато малката Мария ги положила при възстановката на сцената на Рождество Христово на Бъдни вечер в църквата, зелените листа внезапно се превърнали в яркочервени венчелистчета и така цветето се сдобило с името си.

Красивото цвете на Бъдни вечер така пленило новия министър, че той го представил в Съединените щати, където то било именувано на „откривателя си“ (оттам идва латинското mu название Poinsettia) и бързо се

превърнало в предпочитана празнична украса.

Популярността му продължила да се увеличава до степен, в която днес това е най-масово отглежданото растение в света според доклада на Министерство на земеделието на САЩ, Floriculture Statistics, в който коледните звезди представляват повече от 20 процента от продажбите на саксийни растения, възлизащи на около 250 милиона долара.

Мексико остава водещ производител на коледна звезда, отглеждайки десетки милиони растения всяка година, повечето от които или се продават на вътрешния пазар, или следват стъпките на г-н Пойнсет, като се изнасят за Америка.

Открит от испанците и покорила цяла Европа

Благодарение на нашите предци-пътешественици, коледната звезда е позната в Европа от 1570-те години, благодарение на писанията на Франсиско Ернандес, лекар на испанския крал Филип II, който прекарал известно време в Мезоамерика, изучавайки ботаника и нямало как да не забележи чудното цвете, растящо в изобилие в дивата природа.

Апетитът за коледните звезди в цяла Европа е също толкова силен, колкото в Мексико и Съединените щати. Около 32 милиона екземпляра се продават всяка година само в Германия, където повече от 700 разсадника обслужват стабилния потребителски пазар, според маркетинговата инициатива на европейските развъдчици на коледна звезда, Stars for Europe.

В съседна Полша коледните звезди са

най-продаваните цъфтящи домашни растения,

когато хората започнат да подготвят колоритната си украса за Коледа.

Както в отминалите времена, така и днес традиционното червено все още е любимият цвят на коледната звезда във всички нации, но тя се предлага и в други разновидности в широка гама от прекрасни цветове – от бяло, кремаво и жълто до нюанси на оранжево и розово – за радост на огромния брой любители на емблематичната жива коледна украса.

За да научите повече за организацията Stars for Europe и да се възползвате от богатата ѝ библиотека с полезна информация и впечатляващо разнообразие от изображения, моля, посетете https://www.starsuniteeurope.eu/en/

Facebook Twitter Google+

0 Коментара