За да изчистите добре мазните петна

от печката си, докато е още гореща, поръсете я с повечко сол и търкайте силно с вестник, след което изчиствате с четка или кърпа. Всякакви петна от печката ви ще изчезнат и тя добива угледна лъскавина.

Неприятният дъх от риба

по кухненските съдове се отстранява напълно, като ги измиете с гореща силно солена вода.

retro-1321069_960_720Прането ви,

колкото и захабено да е, ще стане идеално бяло, ако го накиснете една нощ във вода, в която сте разтворили една и половина чаена чаша сол. На другия ден изцедете дрехите от тази вода, изперете ги в гореща вода и сапун, изплакнете със студена вода и изсушете.

Летните горещини

са предали на маста ви неприятен тежък дъх. Не мислете, че маста ви е вече негодна за употреба. Сложете я на огъня да възври и пуснете в нея 2-3 резанчета напълно овъглен хляб. Оставете да ври с него 15-20 мин., след което с решетеста лъжица извадете хляба, който е погълнал вече неприятната миризма. Свалете от огъня маста и бавно, за да не кипи, налейте около 1 чаша (за 1 кгр. мас) мляко; сложете отново да ври, докато капчиците от пресеченото това маста. Тя вече е загубила напълно тежкия си дъх на граниво.

Мирисът на изкипяло мляко

върху печката е неприятен, разпространява се бърже из цялото жилище и мъчно се премахва. За да отстраните това, покрийте млякото с влажна хартия, която напръсквате отгоре с оцет. Оцетът поглъща напълно мириса на изгоряло мляко.

13-1950Мазни петна на обикновен дървен

под се изчистват, като се измият с бензин, после трябва да се посипят с картофено брашно, да се петнотос попивателна и да се оглади с не много гореща ютия.

Мазните петна на паркетен под

трябва да се изтъркат с терпентин, после да се посипят с талк, или с прах от бяла глина и като се покрият отгоре с попивателна също така да се огладят с не твърде гореща ютия.

Изчистване мастилени петна на ръката.

Намокрете леко петното с вода и го потъркайте с главичката на обикновена кибритена клечка. Петното изведнъж ще побледнее. Измийте го леко с топла вода и сапун.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара