Знаете ли, че цветовете действат на подсъзнанието? А знаете ли, че цветовете в интериора на дома или на работното място, или пък в любимия ви козметичен салон ви карат да се чувствате добре или пък зле, в зависимост от избора и съчетанието им? Знаете ли, че цветовете лекуват?

Жълтият е цвят е весел, жизнерадостен, напомня за слънце, пролет и свежест. Но жълто в интериора понякога изглежда странно, особено на фона белите стени, които сме свикнали да виждаме навсякъде. Дали?

personareseption

Жълтият цвят се асоциира със слънцето, той тонизира, зарежда с енергия, дава усещането за топлина и дори „лекува“ от сезонна депресия. Тъй като слънчевите нюанси стимулират мисловните процеси, жълтият цвят се препоръчва за активната част от жилището – той е идеален за всекидневната, кабинета и детската стая. Той е лек, ефирен, радостен, положителен и тонизиращ. Според Фън Шуй всички нюанси на жълтото са символ на величественост и вечност. Исторически, този цвят символизира богатство и злато.

Жълтият цвят е идеално решение за стаята на детето, за да стимулира жизнерадостта му. Но дали е подходящ за рецепция? Нетрадиционно решение. Именно този цвят избира за рецепцията на център по естетика Persona мароканският архитект и интериорен дизайнер Уади Бенани (Wadie Bennani). Логиката му е желязна и с голяма доза психологическа проницателност. „Изборът на жълтия фон на тапетите на рецепцията създава видим контраст и очертава рецепцията за посетителите. Тя е проектирана като микс от модернистичен стил и екзотична мебелировка, което придава топла задушевност на пространството“. Архитектът –психолог  знае, че когато клиентите на Persona видят жълти цвят на стените на рецепцията, това  подсъзнателно ще им подейства жизнерадостно, ще излекува натрупаната депресия от деня и ще ги накара да се чувстват уютно. А този уют е ключът към това да се върнат обратно в салона. Така още от вратата дизайнерът създава предпоставка на клиентите да се върнат в Persona.

И като оставим жълтото настрана, цветовете в целия салон са подбрани така че да „лекуват“, да създават усещането у хората,  че това място е изцелително. Все пак е център за здраве и красота, нали?

personakosmetics

Козметичният кабинет например е решен в червено. Огнен цвят, понякога дори натрапчив. Но ето каква е логиката на мароканския дизайнер. Червеният цвят се асоциира с енергията и силата, дори с изцелителната сила.  Той тонизира повече от всеки друг цвят. Швейцарският психолог Макс Люшер смята, че червеният цвят изразява желанието за промяна, за преобразяване. Ето защо Уади Бенани решава да постави червена стена точно в козметичната стая на Persona.

PersonaRoom6

Сивото. Това не е любим цвят на много хора, но пък е доста модерен. Подовете, вратите и дори стените на масажните стаи в Persona са решени в сиво. Не потиска ли настроението този цвят? Мароканският интериорен дизайнер смята, че сивото е мерило за лукс, успех и постижения. Съчетанието от сиво, черно и бяло е предпочитано от хората с аристократични души. Ето защо тази комбинация преобладава в Persona. Идеята е клиентите да се почувстват аристократично.

PersonaRoom4

И накрая, но не на последно място – кафявото и то в съчетание с бяло. Такова съчетание има в стаята за тайландски масаж на стъпалата на  Persona. Според Уади Бенани това е символ на спокойствието, пълната релаксация и отпочиването на организма. Затова той решава тази стая в кафяво –бялата гама. Да подхожда на масажа, който се извършва в нея. В съчетание с екзотични мебели от масивно дърво стаята за тайландски масаж вдъхва спокойствие и увереност на нейните посетители.

„Persona e проектиран въз основа на концепцията за богатство на архитектурния стил, в съответствие с предлаганите услуги, като основната нишка е осигурена от модернистичния стил, използван при рецепцията и местата за придвижване. Цветовете са много детайлно избрани да подхождат на стила и функционалността на мястото“, заключва Уади. А ние бихме заключили, че дизайнът на салона го превръща в салон за цветотерапия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара