За първи път в София тази неделя, 29 септември, ще се проведе празник на лимеца. Производители на древното жито ще се съберат в център Идея Вита, за да споделят практики за отглеждането и употребата му.

Ще бъдат приготвени четири вида хляб от лимец с квас и всички участници ще могат да го дегустират. Лимецът е див сорт пшеница и е единствената зърнена култура, която не е селектирана от хората и стотици години видът й не е изменян.

Той е сред най-старите храни на човечеството – прародител на пшеницата. Заради твърдата си обвивка, зърното не е податливо на външни влияния, а поради ниското съдържание на глутен не полепва по червата и предпазва от стомашно-чревни заболявания и алергии. В миналото лимецът е използван масово, но от началото на 20-ти век постепенно е изместен от обикновената хлебна пшеница, тъй като тя позволява по-високи добиви. Най-голямото му преимущество е, че видът у много устойчив – не боледува и не се налага при отглеждането му да се използват пестициди и хербициди. Единствената енергия, с която расте е тази на слънцето, което го прави истински здравословна храна.

0 Коментара