Шиенето на гоблени е едновременно креативен и терапевтичен начин да ангажирате ръцете, ума и въображението си. Това кара ума да се освободи от излишните мисли и тялото да се отпусне в нежния ритъм на нишките.

Шиенето на гоблени е като рисуване по номера, но с конци. За начинаещите гоблените за шиене може и да не изглеждат лесна задача. Това важи особено за тези от вас, които досега са използвали игла и конец, само за да зашият някое паднало копче. Всъщност, с малко практика с лекота ще усвоите шиенето на гоблени и дори ще го правите несъзнателно като карането на колело.

И за да ускорим този процес, ще ви предложим някои полезни трикове, които да използвате при шиене на гоблени:

  • 1. Не зацикляйте върху грешките

Не зацикляйте върху „правилния” начин на шиене. Отпуснете се и се наслаждавайте, защото вторачването в грешките може и да ви демотивира. Никой няма да разбере какво се случва на гърба на вашето платно. В крайна сметка, ако цената да се научите да боравите с гоблени за шиене са „разхвърляните” нишки, не е голяма загуба.

Ако ви е трудно, започнете с редене на диамантен гоблен. След това преминете към гоблен за шиене и скоро ще станете истински професионалисти.

  • 2. След завършване на вашия гоблен отделните шевове няма да изпъкват

Въпреки че вашият гоблен за шиене е разчертан, ще се наложи да взимате някои решения, като това кой цвят да използвате за дадено „кръстовище”. На определено място могат да се виждат два цвята нишки, но пресечната точка може да бъде само в един цвят. Не се притеснявайте твърде много за това обаче, защото когато вашият гоблен е готов, отделните нишки няма да изпъкват.

  • 3. Използвайте гергеф при шиенето на гоблен

Това ще ви помогне много в началото, когато все още не сте свикнали да придържате стабилно плата. Гергефът за гоблен намалява разтягането и изкривяването на плата, а самите шевове стават по-правилни и равномерни. Те се предлагат с различни диаметри, така че да ги използвате според размерите на всеки гоблен.

  • 4. Закрепете иглата в участък на платното, извън картината

Когато приключите с шиенето на гоблена, закрепете иглата в участък, който е извън образа. Това ще го предпази от разтягане и изкривяване.

  • 5. Шийте по цветове

Вероятно ще ви е по-лесно да шиете по цветове в началото. Може да започнете от цвета, който ще използвате най-много във вашия гоблен. Шиенето на отделни части ви пести време.

  • 6. Оставете тъмните конци за вечерните ви занимания

Ако силното осветление вечер се отразява на светлите конци и те проблясват неприятно, ги оставете за през деня. Понякога нишките са лъскави и имат отблясък. Като цяло, през деня очите ви са отпочинали и спокойни, а вечер ги напрягате интензивно при шиенето.

  • 7. Подгответе си предварително конци с дължина един метър

Подготовката преди самото шиене на гоблен ще ви спести време и ще ви помогне да запазите спокойствие, дори когато нещата не се получават. Отрежете конци с дължина един метър и ги организирайте по цветове. Така ще можете да си взимате бързо, когато ви свърши предния и да не губите инерция. Прегънете го на две и продължете напред.

Можете да използвате разпределителна кутийка и да си отбележите номерата на конците. Тези, които са близки по нюанс, поставете на различни места. Така няма да ги бъркате в бързината. Ако конците ви се заплитат, може да ги минете през кърпичка с малко омекотител.

  • 8. Може да си принтирате схемата на гоблена с по-голям размер

Ако се затруднявате със схемите, можете да си изкарате копие в по-голям размер и да го разгледате обстойно.

Както вече споменахме, ако искате започнете с диамантени гоблени. Интересното при тях е, че не се използват конци, а се лепят мъниста. Крайният резултат е наистина впечатляващ. Тъй като комплектите включват повече „диаманти” от нужните, са напълно подходящи за начинаещи.

Друго интересно занимание за свободните ви часове е така нареченото рисуване по номера. То се изразява в рисуване с бои по схема, така че няма как да сбъркате.

С което и от тези занимания да се захванете, няма да съжалявате. Те са чудесен начин да релаксирате у дома и да избягате от стреса и лошите мисли.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара