С наближаването на празничния сезон стресът около темата за подаръците често е голям. Какво да подарим на половинките, на тъщата, на децата – това са обичайните въпроси, които изплуват всяка година в началото на месец декември, а за тях има хиляди отговори, насоки и съвети. Но какво да подарим на корпоративните клиенти, колегите и дали е удачно да поднесем подарък и на шефа си? Ето това е тема с твърде много подводни камъни, а някои грешки могат да се окажат катастрофални.

Как да бъдем максимално мили и любезни, без обаче да бъдем заклеймени като „най-големият натегач в офиса“? Ето всичко, което съм научила през годините и вярвам, че ще ви бъде от помощ.

Най-лесно е да проверите това, като адресирате въпроса към HR отдела, след което нещата ще бъдат много по-ясни и изборът на подаръци ще бъде съвсем лесен.

Този вид вътрешни политики целят избягването на конфликт на интереси, особено когато има предположения за потенциален обмен на подаръци между служители и клиенти, доставчици, бизнес партньори и дори кандидати за работа. Във все повече компании е описано ясно какво, а често и до каква стойност, може да бъде подарявано, както и какви подаръци и до каква стойност могат да бъдат приемани от служителите. Има компании, в които на определени видове подаръци, които влизат в графа „луксозни“, може да се гледа като опит за подкуп.

Обикновено вътрешните политики по отношение на подаръците дефинират ясно следните неща:

  • от кого могат и от кого не могат служителите на дадена компанията да приемат подаръци;
  • точните параметри, при които служител може да приеме подарък – например Коледа или годишнина на компанията;
  • насоки и примери какви подаръци е позволено служителите на компанията да подаряват на клиенти, партньори и дори колегите си;
  • кои са случаите, в които даден подарък може да бъде приет за подкуп, например поемането на разходите за пътуване, луксозен спа уикенд и т.н.

В случай, че фирмата, в която работите няма ясни вътрешни правила по отношение на подаръците, ето какво трябва да знаете:

Не правете подаръци на началниците си!

Неписано правило на бизнес етикета гласи, че подаръците „се движат“ надолу по линията на служебната йерархия, не нагоре. Така че е напълно приемливо (а в някои култури с традиции – очаквано) мениджърът или шефът да дава подаръци на преките си подчинени, но не бива да очаква същото.

Това правило съществува, защото може да има известен конфликт на интереси в това служителите да правят подаръци на човека, който е техен пряк ръководител и определя  тяхното възнаграждение. Друга причина е, че обикновено шефът има по-висока заплата, отколкото служителят и вторият не бива да усеща натиск да подари нещо скъпо и отговарящо на позицията на шефа си.

Единствено може да се направи изключение, като целият екип събере пари, за да направи групов подарък за мениджъра си.

Внимавайте с поднасянето на подаръци в периода на оценяване на служителите и определяне на годишните бонуси.

В някои компании служителите, техните постижения и постигнатите бизнес цели подлежат на годишна оценка, която в някои случаи е точно в края на годината. Подаряването на подаръци в този период може да изглежда особено съмнително на колегите, както и да изпрати лош сигнал на шефа ви, затова трябва да се внимава особено много.

Придържайте се към професионализма при избор на подаръци за бизнес партньори и колеги.

Когато избираме подарък за колега или бизнес партньор, трябва да имаме предвид най-вече как този жест ще бъде възприет и интерпретиран, както и дали намеренията ни няма да останат криво разбрани.

Корпоративните подаръци трябва да бъдат професионални, дори формални и никога лични – същото важи и при размяната на подаръци между служителите. Личните предмети като аксесоари, дрехи, парфюми и козметика за строго забранени. Алкохолни и тютюневи изделия също могат да не се приемат еднакво добре от всички, затова трябва да се внимава. Най-сигурният избор е подаряването на качествени и добре опаковани лакомства, подходящи книги или аксесоари за работното място, съобразени с предпочитанията на получателя.

Заложете на „Таен Дядо Коледа“.

Коледно парти в офиса и размяна на подаръци е чудесен начин да се социализираме с колегите, да се повеселим и да си поговорим за неща, различни от работните проекти. Размяната на подаръци също е чудесна идея, но това не означава, че трябва да направите подарък на всички свои колеги. Затова вариациите на „таен Дядо Коледа“, когато всеки тегли на лотариен принцип име на колега, на когото трябва да направи подарък е чудесен вариант всеки да получи подарък. При подобни инициативи може да се определи и финансов лимит на подаръка, за да няма разминавания между възможности и очаквания, пък и така се стимулира креативността на хората.

Подобен тип инициативи в никакъв случай обаче не бива да имат задължителен характер. Оставете всеки сам да реши дали иска/има възможност да се включи. Хората са различни и имат различни приоритети и възможности, а често – и лична история и не рядко проблеми, така че никой не бива да усеща натиск да участва в офисни забавления, ако няма настроение и желание.

В случай, че имате собствен бизнес или заемате ръководна позиция в компания – използвайте влиянието си, за да създадете етичен кодекс, в който са разписани и правилата за правене и получаване на подаръци – това ще улесни както вашия, така и живота на колегите и служителите ви.

Никога не рециклирайте и не пре-подарявайте подаръци!

Пре-подаряването на подаръци, които вие сте получили, но не харесвате, за да минете метър в избора или покупката на нови, е постъпка, в която няма никаква доза елегантност.

И все пак – какво да подарим на колега? Ето няколко конкретни насоки:

За кулинарите: специална/особено желана кулинарна книги или мечтан кухненски предмет: камък за пица, точилка с релеф за коледни сладки, екзотични подправки.

За любителите на чай и кафе: красив чайник, колекционерска чаша за чай, специална селекция чай или кафе, френска преса.

За любителите на сладкишите и лакомствата: колекция занаятчийски шоколади, коледни сладкиши – щолен, панетоне и т.н. от някоя занаятчийска сладкарница или работилница.

За шопинг маниаците: подаръчна карта от любимите им магазини.

Книга, бутилка хубаво вино, красив тефтер с инициалите на получателя, красива химикалка, автоматичен молив или дори ретро писалка, както и грамофонна плоча, сезонно стайно растение или красива колекционерска коледна играчка за елха или ароматна свещ – са класически подаръци, които биха се харесали лесно на всеки.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара