Имам приятелка, която нарича кооперацията, която обитава, „вертикално село“, защото си има съсед банкер, държавен служител, квартален хулиган, красавицата на града и бивша „Мис”, учител по цигулка, млада двойка купонджии, само поп липсва, за да бъде пълна картинката. Аз пък имах една съседка, която развъждаше декоративни зайци и чинчили и в един момент целият вход на кооперацията миришеше на селски обор.

Започвам с това описание, защото често ни е по-лесно да съдим другите, да се сърдим на техните особености, отколкото да оценим реално как ние самите се държим в тази споделена среда на живот. И понеже най-добрият начин да се вдигне нивото на средата е когато започнем да полагаме осъзнати усилия за подобряването й, ето няколко кратки насоки как да бъдем вежливи съседи и какво е добре никога да не правим.

Представете се на новите си съседи

Бъдете от този вид съседи, които имат силата да накарат всяко ново семейство в сградата да се почувства добре дошло, като се отбият за приятелско представяне. Ако пък вие се нанасяте в ново жилище – представете се възможно най-скоро и се запознайте лично с всички нови съседи, дайте им своя телефонен номер и вземете техните – това автоматично скъсява дистанцията и дава предпоставка за по-лесна комуникация. Ако имате списък с телефоните на хората, които предоставят услуги за сградата ви – охрана, асансьорна поддръжка, почистване и т.н., споделете ги. Ако имате нови съседи с деца на възрастта на вашите – предложете да организирате заедно разходка в парка или пък поканете мъниците на гости.

Усмихнете се, поздравете и помахайте

В забързаното ежедневие всеки е фокусиран върху собствения си живот и личните си ангажименти, но нека не забравяме, че една усмивка и ведро поздравяване на съседите ни ще ни превърне с лекота в „усмихнатата съседка“, докато безразличието лесно ще ни сложи в категорията на неприветливите и невъзпитаните хора. Една усмивка, кратко помахване, бърза размяна на любезности могат да вдъхнат много добро настроение у съседите ви, което дългосрочно да се отрази на добрите ви отношения.

Научете имената на съседите си

Това е едно от основните правила, всъщност – дори и от гледна точка на безопасност, в случай, че имате нужда да потърсите някого лично или някой има нужда от помощ, но реално на колко от съседите си знаете не само фамилните, но и малките имена? Добрите съседи ще положат малко допълнителни усилия, за да научат имената на съседите си и дори имената на домашните им любимци. Този малък жест помага на всички да се почувстват по-свързани с хората наоколо, но също така е стъпка да направите квартала си по-безопасен – съседите, които се познават, е по-вероятно да се пазят един от друг. Една от най-добрите защити срещу проникване в дома е съсед, който знае графика ви и забелязва нещо необичайно, има телефонния ви номер и сте в достатъчно добри отношения, че да ви се обади и да ви предупреди, когато забележи нещо нередно.

Събирайте изпражненията на вашето куче

Това правило би следвало да е валидно по подразбиране, уви улиците често са като минирани полета. Просто е грубо да оставяте кучешки изпражнения в обществените и общите части. Добрите съседи разбират, че е тяхна отговорност като собственици на домашни любимци да почистват след животните си и го правят всеки ден, независимо от обстоятелствата.

Не бъдете осъдителни към хора, които не познавате

Тийнейджърите в съседство имат пънкарски прически, имате нов съсед с огромни татуировки, човекът от съседния вход изведнъж се появява с тъмен ван… преди да предположите, че съседите ви са хулигани, биткаджии или серийни убийци, направете си труда да ги опознаете. Това не означава да игнорирате, когато хората направят нещо наистина лошо, това просто означава първо да гледате на хората като на хора и да търсите други възможни обяснения за поведението им освен негативните. Не е нужно да ставате най-добри приятели, но трябва да се отнасяме към всички с уважение и доброта, особено ако искаме и с нас да се отнасят така.

Внимавайте със социалните мрежи и не влизайте в публични спорове в социалните медии

Нормално е вече хората да стават „Facebook приятели“, за да поддържат връзка – това е добра алтернатива на размяната на телефонните номера, но не забравяйте, че води до създаването на друг вид отношения. Първо, в социалните мрежи съседите ви могат да научат доста повече лична информация за вас, така че бъдете сигурни, че се чувствате комфортно с този факт. И второ, виждането и споделянето на информация е огромно, така че може да предизвика по-лесно създаване на конфликт. Клавиатурните войни са навсякъде в днешно време, така че бъдете внимателни. Скриването зад клавиатура е много пасивно-агресивен начин да се справи човек с проблемите, които може да има със съседите си, така че ако имате проблем с конкретен човек, говорете с него офлайн и със сигурност не наричайте хората с груби епитети в социалните медии.

Отговаряйте незабавно на покани

Ако вашият съсед е достатъчно любезен, за да ви покани на техен празник, на детски рожден ден или нещо друго, не се бавете с отговор – независимо дали е положителен или отрицателен. За съжаление, днес стана много обичайно хората или изобщо да не отговарят, или да се въздържат да отговорят, чакайки да видят кой друг ще дойде първи, но това затруднява домакините и създава напрегнати отношения.  Добрият съсед ще реагира незабавно и ако иска да положи малко допълнителни усилия ще се постарае да донесе подарък, бутилка вино или сладкиш.

Внимавайте за обноските си

Често запазваме най-добрите си маниери за хора, които се опитваме да впечатлим, като шефа ни или потенциален партньор, и не ги използваме особено старателно, когато сме у дома. Въпреки че е добре да сме по-непринудени със съседите си, а не особено формални, както сме с колегите си, винаги трябва да сме учтиви и любезни. Това не е особено сложно, просто значи да ползваме вълшебните думи „моля“ и „благодаря“ или „извинете“ при необходимост, вместо „опа“. Всички малки любезности ще работят добре в дългосрочните ни отношения със съседите. Дори да ги намирате за досадни или груби, дайте добър пример.

Когато хората полагат усилия да бъдат добри съседи, като следват минимален етикет, всички ще имат чувство за благополучие и спокойствие, знаейки, че са заобиколени от приятелски настроени хора, а не от кисели и враждебни индивиди. Сградата, блокът, кооперацията или кварталът ще бъдат по-привлекателен и уютни места и всеки ще бъде по-доволен от обкръжаващата го среда. Допълнителна полза е да знаете, че вие ​​и вашите съседи ще се грижите един за други, не само за общите части и споделените пространства и винаги ще сте на разположение при нужда от помощ.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара