Днес е Илинден. Това е денят, в който църквата почита  паметта на Свети пророк Илия.

Денят на Свети Пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Той се почита от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Вознесение_святого_Илии_1831Според народните представи Свети Илия е господар на летните небесни стихии и градушката. На този ден се разказват истории за това как той ходи по небето с огнена колесница с шест коня,  преследва ламята, която „пасе“ житата и измолва от Бога здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви  като курбан за Св. Илия. Според народните вярвания ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили.

На Илинден не се работи. Правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача.

Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите. Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара