66% от хората ще похарчат по-малко пари през летните месеци в сравнение със същия период миналата година, само 8% са заявили, че биха изхарчили същите или по-малко пари от предходната година. Това показват резултати от проучване на Фератум. Почти 15 000 домакинства участваха изследването, което проследява поведението на потребителските разходи през лятото в 11 държави по цял свят. Данните включват как световната пандемия от коронавирус се отразява на живота на хората и поведението на разходите.

Резултатите сочат и, че повече от 50% са били засегнати от световната пандемия и са анулирали всичките си планове за лятото. 25% са отказали международните си пътувания, а други 15% са се отказали да си купят кола тази година. 10% са планирали да закупят жилище, но те по-скоро биха забавили покупката, за да спестят повече пари.

Промяната в плановете може да се дължи на това, че 13% от анкетираните са загубили работата си заради пандемията, а 18% ще бъдат с намалено заплащане в близкото бъдеще. 58% са късметлиите, които не са били засегнати финансово, запазили са работата си, както и не са имали промяна във възнаграждението си.

Социалната дистанция има и положителни страни.

Проучването на Фератум показва, че световната пандемия е засегнала всички по различен начин, но ни е помогнала да изградим нови хобита, да живеем по-здравословен начин на живот, да организираме по-добре финансите си, да се радваме на малките неща в живота и да бъдем по-близки със семействата и роднините си.

Да посетят семейството си (18%) и да се срещнат с приятели и близки (16%) е липсвало най-много на хората и е било първото нещо, което са направили след изолацията. Липсвали са им излизанията, да се хранят в ресторанти и да се забавляват на тераса или местен бар. Международните пътувания, ходенето на море, социален и културен живот (кино, театър, концерти), дори пътуванията в страната също са сред нещата, които хората биха искали да направят, щом го позволят. В края на класацията само с 3% можем да открием „връщането в офиса“, анкетираните не са пропуснали много от живота в офиса. Възможно е, защото са се научили да работят дистанционно или просто искат да имат редовна лятна ваканция и им е позволено да се върнат към живота си преди Covid-19.

Кой харчи най-много през 2020

Когато заговорим за най-големите разходи през 2020, в България ще изразходват 86% от месечния доход през лятото (за сравнение с 2019 процентът е бил 56%), следвани от Хърватия със 72%, Латвия 50% и Румъния, където само 49% от месечния доход ще бъде похарчен за лятна ваканция. Най-много българите планират да изхарчат за покриването на разходите за ежедневни нужди (22%), за ново обзавеждане (10%), за грижи за децата (12%), както и пътувания, но в страната (11%).

Най-големите разходи по време на Covid-19

На въпрос „за какво харчихте най-много парите си по време на изолацията“ повече от 50% (52%) са отделили най-много средства за хранителни стоки, следвани от домашни подобрения (13%), дрехи и обувки (12%) и продукти за лична хигиена (10%). Също така хората стимулираха местния и малкия бизнес, както и поръчваха храна от техните любими ресторанти (7%).

Българите по време на изолацията са похарчили най-много за хранителни стоки (52%), придобивки за дома (13%), дрехи и обувки (12%) и продукти за лична грижа и хигиена (10%).

Разплащанията в брой намаляват, онлайн плащанията се увеличават

Онлайн плащанията са предпочитани от 52% от анкетираните, 25% все още изпозлват плащанията в брой при доставка и други 25% биха избрали банковите трансфери, когато поръчват онлайн. Най-дигитализираните държави по отношение на онлайн плащания са Норвегия (86%), Австралия (79%), следвани от Дания (77%). На дъното на класацията намерихме Финландия (28%) и България (27%). Финландия предпочита банковите трансфери (52%), докато българите са традиционалисти и предпочитат да се разплащат все още в брой (71%).

Онлайн пазаруването срещу пазаруването по магазини

68% от анкетираните все още предпочитат да пазаруват по магазините. Това е различното от други години и обяснението е просто: на хората им липсва да излизат и да пазаруват, тъй като през последните месеци са били затворени вкъщи и са поръчвали повечето неща онлайн.

Топ летни разходи на 2020

Всички страни са поставили на първо място хранителните продукти като най-големият им разход, само за Естония пътуванията в страната ще бъдат с най-голям приоритет в разходите (17%).

Как беше проведено проучването Летен Барометър 2020?

В проучването се се включили активни потребители на Ferratum Group в 11 страни чрез онлайн анкета. Доходите се посочват в местна валута, относителното потребление през лятото се изчислява чрез съотношението на месечния разполагаем доход на семейството във всяка страна.

В проучването са участварли над 15 000 домакинства. Анкетираните са на възраст от 18 до 61 години, а 57% от участниците са жени. Средният нетен доход на участващите домакинства варира между 827 – 3672 евро. Средният брой членове на домакинство е 3.5 души.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара