Във всеки дом има оцет, вазелин, лимон и сода. Но тях не ги рекламират по телевизията и затова забравяме, че могат да вършат чудеса при чистенето.

Ето как можете да спестите пари, а ефектът да бъде не по-малко блестящ.

Оцет

eat-384217_960_720■ За да почистите тенджери и други метални съдове, напълнете ги с гореща вода, добавете по половин чаша оцет и ги оставете за няколко часа. След това завършете с грапава гъбичка вътрешността и изплакнете. Можете да сварите оцет, разреден с вода и в кафеварката – така ще изчистите вътрешността и мазните налепи от кафето, ще премахнете и миризмата от нея. Същото сторете и с ютията – добавете оцет във водата, която наливате в резервоарчето за пара. Погладете върху ненужна кърпа, докато се изпари – така ще удължите живота на ютията, защото оцетът ще отстрани хлорните отлагания по парните каналчета и отвори.

■ Смес от равни части оцет и сол ще почисти прекрасно тоалетната чиния. Нанесете върху заръждавените от течащата вода места за 15 минути и изтрийте след това на сухо. Ако е нужно, повторете процедурата и след това изплакнете с гореща вода.

■ Направете разтвор – три чаши оцет на кофа топла вода. С него ще унищожите петната и неприятната миризма от хладилника. Почистете и хромираните смесители, керамичните съдове и фаянсовите плочки.

■ В нова тенджера кипнете малко оцет – така яденето няма да загаря.

■ Кръгове по мебелите, оставени от вази или мокри чаши, изтрийте с кърпа, навлажнена в разтвор от 1 чаша вода и една лъжица оцет. Завършете със суха кърпа.

Сода

baking-soda-768950_960_720■ Насипете хлебна сода на замърсените места по меката мебел или килимите, оставете за няколко минути и след това оберете с прахосмукачката.

■ За да махнете от зъбите си тъмни наслоения, не търсете скъпи избелващи средства. Натопете влажна четка в сода и почистете зъбите. Енергично изплакнете с вода. Ако повторите упражнението няколко дни, ще се сдобиете с белоснежен зъбен емайл.

■ Насипете сода на петната върху печката. След 10-15 минути избършете с влажна гъба.

■ Содата е прекрасен сух шампоан за котки и кучета и отстранява от любимците ви лошата миризма. С вода и сода бързо ще махнете мръсотията и от нашийниците им.

retro-1321069_960_720

Вазелин

■ Преди да поставите свещи, намажете местата им в свещника с вазелин. Козато свещта догори, лесно ще отстраните восъка.

■ Намажете с вазелин и инструментите, които няма да използвате дълго, ще ги предпазите от ръжда.

■ Преди да започнете да боядисвате, втрийте вазелин в ръцете си – после лесно ще отстраните боята.

Лимон

still-life-1908240_960_720■ Петна от пот върху вълнени дрехи изтрийте с кърпа, напоена в лимонов сок, размесен с малко вода, след това ги проветрете.

■ Добавете във водата за миене на съдове настъргана лимонена кора – ще премахнете миризмата на риба, а стъклените съдове ще заблестят.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара