Пояснението, че телефонният разговор днес играе съществена роля в общуването ни би трябвало да е излишно, но поредица от абсурдни ситуации от последните две години ме карат да мисля, че е добре да преговаряме периодично основните положения. Изкуството как да използваме телефона си, без да ставаме досадни на околните е рядка форма, която не всички владеят – но стига да има поне малко желание, всеки може да се усъвършенства.

Мобилните телефони са едно от многото изключително полезни средства за комуникация, които в същото време могат да бъдат и изключително досадни – най-вече благодарение на незнанието или нежеланието на техните собственици да се научат да ги ползват правилно. Ето и няколко съвета, с които да избегнем множество неудобни ежедневни ситуации, както в професионалния си, така и в личния си живот:

Ние контролираме телефона си, не той нас:

Да разучим добре всички функции на мобилния си телефон и да ги използваме по предназначение в подходящите моменти звучи някак логично, но колко пъти ви се е случвало в театър, кино или дори в градския транспорт нечий телефон да звъни толкова силно, сякаш е градската камбанария? И това само, защото собственикът не знае как да намали или изцяло временно да премахне звука. „Ох, не знам как!“ е възможно най-лошото извинение в тази ситуация!

Галерии, музеи, театри, опери и дори киното не са място за провеждане на разтовари. „Алоо, на кино/театър/опера съм, не мога да говоря“ е един от най-безсмислените разговори, които можете да проверете през живота си! За това е добре да познавате функциите на телефона си добре – за да можете да използвате гласовата си поща в подобни ситуации.

Как, къде и пред кого говорите

Чували ли сте фразата „Светът е малък, София е село!“. Е, на този принцип преди години, вечеряйки в ресторант с компания, разбрах от господин на съседната маса, че моя позната изневерява на съпруга си. Господинът  така детайлно обсъждаше любовната си среща от предходния ден с някого по телефона, че разбрах, че а) има афера, б) къде е била срещата и в) коя е дамата, която се оказа, че не само познавам – постара се да опише как е била облечена и каква е била чантата й (специфичен модел, по поръчка) толкова детайлно, че нямаше как да не я разпозная, защото предходния ден и аз имах среща както с нея, така и със съпруга й.

Излишно е да споменаваме, че груби и вулгарни изрази, особено когато сме на публично място, независимо от ситуацията, са неприемливи за речника на една дама. Винаги има начин да говорите лице в лице с човека, който ви е наскърбил или по друг начин е накърнил личността, интересите или егото ви – телефонните разговори не са добро решение.

Говорене тихо – мисия почти възможна:

Съдя по себе си – всеки път, когато съм на шумно място или чувам лошо човека от другата страна на телефонната линия, несъзнателно повишавам глас. Ужасен навик, който съвсем съзнателно контролирам, макар не винаги успешно. Всеки път, когато не сте сами, независимо колко лошо ви чува вашият телефонен събеседник – недейте да крещите! Прекъснете разговора и се обадете пак при по-добри обстоятелства.

Точното време и точното място:

Не водете личните си разговори в офиса, както и избягвайте да говорите дълго по служебни поводи, когато сте със семейството си. Намерете точното време и място за всеки разговор, нарича се комбинация между такт и баланс.

По време на работни срещи, можете да използвате функцията за изпращане на съобщение, че в момента не можете да разговаряте, защото сте заети и ще върнете обаждане в най-скоро време.

Телефонните обаждания и изпращането на съобщения по време на учебни занимания също са проява на изключително лошо възпитание – знам, че децата се отдават на бесни чатове по време на дистанционното обучение, но ако ние им даваме добър пример, все някога ще се вразумят (надявам се!).

Връщайте пропуснати обаждания:

Ако по една или друга причина телефонът ви е бил с намален звук или сте били в ситуация, в която не можете да проведете разговор – върнете обаждане възможно най-скоро или пратете съобщение с извинение, че не можете да разговаряте в момента и в какъв по-късен час ще бъде удобно да говорите.

Поздравявайте:

„Ало“ е най-неутралното обръщение, с което можете да отговаряте на обажданията. В случаите, в които виждате изписано името на обаждащия се, можете директно да започнете със „Здравей“ или „Здравейте“, в зависимост от тона на общуване.

Когато се обаждате на човек, когото не познавате лично – винаги се представяйте с име и фамилия и длъжност, когато става дума за служебни разговори.

Мястото на телефона не е на масата за хранене:

Избягвайте да слагате телефона си на масата по време на хранене – както вкъщи, така и по време на работни срещи. Можете да държите телефона си в джоба със спрян или силно намален звук, както и на вибрации. В случай, че очаквате спешен разговор – предупредете компанията си за това и когато телефонът ви позвъни, се отдалечете от масата, за да проведете спокойно разговора си, без да пречите на останалите.

Внимавайте със съдържанието на съобщенията:

Както трябва да се внимава с личните разговори, следва да се внимава и със съдържанието на съобщенията, защото те могат да бъдат лесно запаметявани или препращани на трети лица.

В днешно време телефоните са много повече от средство за говорене и изпращане на съобщения. Имайте предвид, че всички правила по-горе важат с пълна сила и за използването на социални мрежи, четене на мейли или използване на приложения и мобилни игри.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара