Няма нищо по-добро от естественото раждане. Цезаровото сечение е тежка коремна операция, натоварена с риск. При цезаровото сечение винаги кръвозагубата е по-голяма, отколкото при естественото раждане. Също така възстановяването е по-бавно и усложненията са повече.

Естествено раждане след цезарово сечение може да се предприеме само ако са минали поне две години. Жените, забременели чрез ин витро, не е задължително да раждат с цезарово сечение. Същото се отнася и за жени, бременни с близнаци. Родилки, на които специалист препоръча цезарово сечение заради сериозен проблем с очите, е добре да родят по този начин.

След цезарово сечение е много важно бързото раздвижване на пациентката (до 24 часа след раждането тя да стане да се разходи). Ранното раздвижване спомага да не се образуват тромби и предпазва от тромбоемболизъм, което е една от причините за усложнения при цезарово сечение. Месец след извършено секцио пациентката може да започне да прави упражнения с постепенно натоварване.

Темата „За и против секцио раждане“ е представена от д-р Милко Папазов на Академия за родители“ във Варна, октомври 2016 г.

Повече по темата можете да научите от лекцията на д-р Милко Папазов:

Източник: Академия за родители

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара