На всеки 30 секунди в света умира едно преждевременно родено детенце, а всяко десето дете се ражда недоносено. С повече информация и навременни и адекватни грижи 75 на сто от тези смъртни случаи могат да бъдат предотвратени. Затова от Фондация „Нашите недоносени деца“ подават ръка на всяко едно семейство, което се сблъсква с преждевременото раждане и всички, произтичащи от него проблеми. 

twins-1628843_960_720

На 17 ноември отбелязваме Световния ден на недоносените деца.

Какви са причините за преждевременното раждане

Причините най-често са комплексни – хронични заболявания на майката, като захарна болест, сърдечни и бъбречни заболявания, аномалии на матката, многоплодна бременност, преждевременното пукване на околоплодния мехур и изтичане на околоплодните води, високо кръвно налягане и отоци, поради което се смущава развитието на плода – забавя се растежът. Това налага преждевременно прекъсване на бременността както в интерес на бебето, така и в интерес на майката. Начинът на живот и вредните навици също повишават вероятността от преждевременно раждане. Такива фактори са пушенето, злоупотребата с алкохол, наркоманията, някои лекарства, приемани без съвета на лекар, силният стрес, физическите и психическите претоварвания.

Колко опасно е то за бебетата и какви проблеми в развитието си могат да имат недоносените деца

Основните проблеми при недоносените бебета след тяхното раждане са свързани с това, че трябва да се адаптират към агресивна външна среда тогава, когато са все още твърде незряли.

prematureНедоносените бебета са напълно оформени, но нямат почти никаква телесна мазнина и не могат да регулират телесната си температура. Раждайки се по-рано, те са принудени да се научат да дишат, когато белите им дробове са все още недоразвити. Тук важна роля имат лекарските екипи, които  трябва да осигурят благоприятни условия – поставянето в кувьоз , който да поддържа оптимална температура, влажност и да спомогне за оптималното разтваряне на дробовете.

Опасностите за здравето и правилното развитите на недоносените деца не приключват с напускането на неонатологичното отделение. Първата годинка от живота им  е от изключително значение, развитието им трябва да се проследява от специалисти, защото е възможно да имат проблеми със слуха, зрението, нервната и двигателната система. Ранната интервенция е от голямо значение за превенцията от заболявания и трайни увреждания.

Пред какви предизвикателства се изправят родителите на недоносени деца. Какво се случва на практика?

„Дъщеря ми се роди 51 дни по-рано от очакваното. Събудих се от упойката обезумяла – знаех, че дъщеря ми се е родила много по-рано и че шансовете й не са големи. Умът ми рисуваше всевъзможни страшни сценарии – тя ще остане сляпа, тя ще бъде инвалид, може дори да не оцелее… никога няма да видя усмивката й, никога няма да видя първите й стъпки, никога няма да я държа в прегръдките си.

Но тя оцеля. Не е сляпа. Не е инвалид. Видях първата й усмивка. Видях първите й крачки. Чух първите й думи…Повече от 3 месеца  прекара в болница – време, което ни се струваше безкрайно и в което изплаках повече сълзи, отколкото мислех, че имам налични. Брояхме грамчета, радвахме се на всяка малка победа и не смеехме да мислим за бъдещето, какво остава да мечтаем… Оказа се, че информацията, от която имах нужда просто я нямаше – какви са проблемите, които мога да очаквам, какви са шансовете на детето ми и пр. и пр. Не можех да се примиря, че никъде родителите не могат да намерят необходимата им информация.“- споделя Надя Дренска, една от трите дами, създатели на Фондация „Нашите недоносени деца“.

Каква е каузата на фондацията днес

За да бъдат от максимална полза за децата си и да отговорят адекватно на техните специфични потребности, родителите се нуждаят от място, където могат да намерят синтезирана и достъпна информация. От Фондация „Нашите недоносени деца“  организират кампания, която да набира средства за изграждане  на първия семеен център в България, където семействата на недоносените деца да намерят комплексна подкрепа от квалифицирани специалисти.

В него родителите ще получават индивидуални психологически консултации. Ще се организират групи за подкрепа и взаимопомощ. Ще се изгради и поддържа подкрепяща среда и интерактивни групи за децата.

Фондация „Нашите недоносени деца”, чиито създатели са родители на преждевременно родени бебета, е помогнала на десетки семейства и търси по-силна обществена подкрепа за проблемите на преждевременно родените бебета.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара