Колко често се случва нещо да ви трогне? Най-вероятно все по-рядко… Е, дебютната книга на американската писателка от китайски произход Силест Инг, която стана едно от събитията на литературната 2014-а, със сигурност ще направи това. “Всичко, което не ви казах” излиза на българския книжен пазар с марката на ново издателство – “Авлига”.

Celeste_Ng_cover_1a“Всичко, което не ви казах” е за всички, които имат деца, които гледат деца, които ще имат такива. Книгата описва едно от най-тежките стълкновения на родителския фронт – това между тийнейджъри и родители. То може да бъде шумно, а може да се води и на тихия фронт. Една война, в която никога няма победители. Сигурно за това, освен че стана изборът на редакторите на Амазон за миналата година,  “Всичко, което не ви казах” получи и наградата APALA (литературна награда на американските библиотеки) в категорията „книги за възрастни, засягащи проблемите на тийнейджърите“.

Един от най-точните коментари за книгата е този на Марк Лоусън от “Гардиън”: “Инг брилянтно описва разрушителната сила, която родителите могат да имат спрямо техните деца и един спрямо друг. „Всичко, което не ви казах“ се нарежда до топ-романите от сферата на семейната психология.“

Романът формално има криминален сюжет, който започва с изчезването на любимото от трите деца в смесено китайско-американско семейство – 16-годишната Лидия. Тя е намерена няколко дена по-късно удавена в близкото езеро, а сюжетът разнищва причината за това трагично събитие. И все пак криминалното не е водещото в тази книга, както ще се убеди всеки, който я прочете.

Какво се случва с жените в семейството, когато те се отдадат изцяло на него? Трябва ли да се откажат от всичките си мечти, за да постигнат семейно щастие? Колко струва разбирателството в семейството, когато то се крепи върху нечие разочарование… И, накрая, могат ли различните да бъдат заедно?

Темата за расовите различия – все още доста парлива за американците – присъства и тук. Макар и не между черно-бели, а е между бяла и азиатец, този брак във втората половина на 20 век съвсем не е нещо безпроблемно за Щатите. Самата писателка, която е дете на учени от Хонконг, преселили се в САЩ през 60-те години на миналия век, сигурно е изпитала повечето от тези чувства лично. Сигурно и затова описанията й са толко убедителни.

И да не забравим най-важното! Въпреки мрачното начало, “Всичко, което не ви казах” е книга, в която има …светлина. Тя започва в мрак и завършва в светлина, което винаги си е било предпоставка, за да бъде едно четиво приятно преживяване.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара