Всички знаем, че децата трябва да спят достатъчно вечер, но според скорошно изследване, семействата, в които децата заспиват преди 20:30 ч., са отпочинали и щастливи. Ранен час на лягане за децата означава повече време за родителите, в които да се фокусират върху себе си, да навакасат със задълженията и да прекарат заедно като двойка – а и да отпочинат.

baby-1151351_960_720

“Това е важна за родителите информация, защото много от тях знаят колко е важен сънят за детето, но не и колко е важен за тях самите”. Изследването е върху група от 3600 деца от Австралия, проведено през първите 9 години – резултати показват, че майките на деца, които си лягат преди 20:30 ч. са с по-добро психично здраве, без значение дали децата са ранобудни или не.

“Тези часове са толкова интензивни за семейството, защото родителите изплозват много от енергията си, за да общуват с децата, а след това – вечерта е тяхна и те могат да починат и да се фокусират върху себе си.”

Ако децата си лягат късно, родителите остават будни до късно и компроментират съня си – а за него няма заместител.

Според изследването, лягането рано има и положително влияние върху здравето на децата. При деца между 9 и 16 години с късно лягане и късно ставане от сън е много по-вероятно да се появи затлъстяване, независимо че сумарно часовете сън са същите. Науката пък отдавна е открила, че недоспиването причинява глад и хората са склонни да поемат повече калории в деня, последвал кратка нощ.

Децата, които лягат късно, обикновено имат по-слаба физическа активност и прекарват нездравословно дълго време пред компютъра и телевизора.

Източник: Академия за родители

Facebook Twitter Google+

0 Коментара