Близо 250 родители членуват в група във Фейсбук, създадена с цел да оказва граждански натиск за осигуряване на безопасни детски площадки в София.  Инициаторите настояват Общината да състави и представи публичен план с конкретни срокове за обновяване на опасните съоръжения.

DSCF7834

Родители от столицата  създадоха общност в социалната мрежа „Безопасни детски площадки“, която събира информация за опасните детски площадки и предприетите действия за тяхното обновяване. Групата е  създадена преди седмица като част от кампания с искане за ремонт на местата за игра в конкретни срокове, не обещания. Практиката на родителите показват, че в повечето случаи отговорите на сигнали и жалби по темата се бавят повече от един месец, и съдържат обещания, които не са обвързани с дати.

DSCF7837

„Ние искаме бързи и навременни действия, но по-важно е да знаем точно кога ще се случи това. Обещанията не гарантират безопасни места за игра“ , казва Мая Цанева, инициатор на групата.

13765668_10209636528171960_2838906841942379834_o

Групата предлага възможност за попълване на подробен въпросник за състоянието на площадките, движението на подадените сигнали и жалби,  предприетите действия от страна на районните администрации. Организаторите планират срещи с районните кметове с искане за информация за планираните и предприети действия по всички докладвани опасни  места за игра по квартали.  Целта е  гражданите да могат да проследят и контролират действията нa Общината.

Организаторите на групата  се надяват да подобрят взаимодействието с властите, а  градинките да бъдат обновени и обезопасени до следващата пролет .

Facebook Twitter Google+

0 Коментара