Кога болката по време на бременността е сигнал за нужда от медицинска помощ, кога едно раждане е усложнено и кои са първите тестове на новородените. Утвърдени специалисти говориха по тези теми във второто онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“, което се проведе на 13 юни и се излъчи на живо в сайта на Puls.bg.

.Акушер-гинекологът д-р Ирена Шикова уточни, че болката през трите триместъра е различна.

„В началото на бременността много пациенти се смущават от усещането за тежест ниско долу в корема. Обикновено това усещане е нормално, тъй като матката е кух орган, който с течението на бременността се увеличава над 2000 пъти и е нормално тя да се опитва да се противопоставя на това и да се свива“, заяви д-р Шикова.

Специално място във форума беше отделено и на темата за пълноценното развитие на бебето. Биотехнологът Деница Венкова припомни, че основните органи на бебето се формират през първия триместър, затова е нужно бременните да приемат допълнително важни витамини и минерали.

„Фолиевата киселина е много важна за развитието на тъканите и за клетъчното делене. Важно е да се осигури и витамин D  за имунната система, магнезий, калций желязо, омега-3 мастните киселини. Омега-3 мастните киселини са важни за нормалното ембрионално развитие на мозъка и зрението на бебето“, поясни Венкова.

И този път Форумът на Puls.bg постави темата за ролята на  акушерката.

„Ние сме тези, които трябва да посъветваме бременната какво да прави, така че да подготви организма си, психиката си, семейството си, дома си, така че да има спокойна бременност и раждане“, обясни акушерката Даниела Ваклинова в разговор с главния редактор на Puls.bg Румяна Тасева, която бе водещ на онлайн изданието.

Кога едно раждане е усложнено и кои са най-честите усложнения, разясни изпълнителният директор на II САГБАЛ „Шейново“ д-р Румен Велев.

„Нормално раждане отговоря на няколко условия: раждане на един плод, да е с главично предлежание, да мине по естествен път през родилните пътища, плодът да е жив, да е с тегло не по-малко от 2500 грама. И това трябва да се случи до 14 часа за жени, които раждат за първи път, след началото на родилната дейност, и до 10 часа за жени, които раждат за пореден път. Ако раждането не отговаря на тези изисквания, говорим за усложнено раждане“, обясни д-р Велев.

За грижите за бебето, докато е в утробата на майката и в първите му минути след раждането говори неонатологът д-р Лилия Вакрилова.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара