Мъжът – голямото дете

Сигурна съм, нямате съмнения, че той винаги си остава такъв. Затова е по-оригинален в диалога с малчуганите. Доказано е, че той по-лесно и много по-рано ги увлича да мислят сами.

basha 1 - 12 1999

снимка:Ян Саудек

Заразява с увереност

С бащата може и да не споделяш съкровени неща, но той създава друг тип интелектуална среда. Той е по-уверен и пристъпва към трудните задачи с интерес и по-малко тревога, точните науки не будят у него безпокойство. Тези качества се предават на децата от само себе си. Мъжкият тип мислене е по-благодатен за математиката. Мъжете се интересуват повече и от предмети, действия и структури. С помощта на таткото детето по-рано се научава да прави конкретни планове, да ги разработва стъпка по стъпка. Свиква да майстори различни неща. Стихията на женския ум са подробностите и нюансите в поведението и емоциите. Жените с часове могат да мислят върху тънкостите на случилото се и да анализират отношенията. Бързо, по интуиция схващат ситуациите и предусещат промените. Майката истински може да съчувства. От нея децата се научават да дават топлота и да разбират емоциите на другите.

Насочвайте детето постоянно да пита баща си,

дори по въпроси, по които вече вие сте отговорили или се чувствате експерт. „Има ли Дядо Коледа или не?“ – на въпроса на момченцето майката смутено мълчи. Ама докога наистина да го лъже? Да му каже ли най-после, но как да разруши илюзията на детето? Порой от важни мисли се конкурират в главата й и докато се мъчи да изплува с най-важната, бащата я спасява само с няколко думи: „Мога да ти отговоря честно, но не знам дали ще има подарък.“ И това задоволява напълно момчето.

Не отричайте странните отговори на бащата

и не ги определяйте за глупави рязко и категорично. Ако имате много въпроси към мъжа си в тази посока, задайте ги насаме, когато ще има време да ви отговори, а вие – да го изслушате. Изпращайте ги заедно някъде за час, за половин ден или повече.

Осигурете им време да бъдат сами –

бащата и детето. Нека мястото е различно от тези, на които ходи цялото семейство. Оставете им територии която да чувстват като само тяхна. Дайте си вид, че не пристъпвате там, освен ако сами не ви допуснат. Не любопитствайте какво правят, въпроси задавайте само на таткото, и то насаме. Нека имат и други тайни и щом ги заварите да шушукат, не им излизайте с номера „аз нали ви казвам всичко за мен и нямам никакви тайни от вас“.

Отървете се от многословието

Понякога децата просто искат да им обърнем внимание, пробват само дали ще прекъснем заради тях работата си, затова ни затрупват с въпроси. Тъй че, ако стигате до пълно отчаяние от нестихващите „Защо…“, всъщност уморява ви собственият ентусиазъм да отговаряте прекалено обстойно. Не е нужно всичко по въпроса детето да научи именно днес. Нито само от вас.

Той се дразни от „глупавите и детски“ въпроси,

а това невротизира, особено момчетата. Вие пък не се чувствайте длъжна да компенсирате явното бащино невнимание с още повече думи. Ако детето попита защо в Австралия живеят австралийци, отговорете нещо кратко, а не започвайте от формата на Земята, като го накарате преди това да изчака да извадите глобуса.

Таткото е заминал за дълго

или работата му е свързана с чести отсъствия от дома. Не оставяйте празно мястото му в съзнанието на детето. Споменавайте какво е казвал по един или друг повод, как би се пошегувал или отговорил в момента и какво вероятно е намислил да правите в почивните дни. Задавайте въпроса: „А ти как мислиш, че той би постъпил сега?“

Ако сте разделени със съпруга си,

не определяйте пред детето мъжете или тяхното мислене като “дефектни”. За него е много важно да познава авторитет и в мъжкия свят, независимо от вашите преживявания. Затова непременно осигурете присъствието на дядо, чичо или съсед у дома. Иначе нещо болезнено ще се промени у детето ви, което, убедена съм, вие не искате. Макар че всички тези хора не могат да заменят бащата. И ако това не го знаете, един ден непременно ще го научите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара