Ако чакате бебе, отсега научете най-важното за първия месец от неговия живот. Никога не забравяйте, че най-малките членове на семейството имат чувствителни и крехки телца. Затова, щом ви загризе съмнение, че бебето ви е болно, веднага викайте лекар.

В РОДИЛНИЯ ДОМ

Доносените деца се раждат с тегло над 2500 грама.Според последното мнение на лекарите по света най-важното за всяко новородено е първо да се сложи върху корема на майката, а до 30-ата минута – и на гърдата. Това успокоява и бебето, и родилката. Всяка майка знае, че тази символична връзка с детето й продължава завинаги.

Още в родилния дом на детето се слага ваксина срещу туберколоза и хепатит. Там от петичката на детето се взимат няколко капки кръв за изследване за скрити болести на ендокринната система, които успешно се лекуват, ако се открият навреме.

Майката и бебето се изписват между третия и петия ден.

ВКЪЩИ

Още преди да се върнете от родилното отделение у дома, трябва да сте осигурили жизнено пространство, където вашето бебе ще расте. За новороденото е нужна слънчева, проветрива стая с температура около 23 градуса. За да не бъде въздухът сух, оставете съд с вода да се изпарява на радиатора. Всяко дете трябва да спи на отделно легло, иначе има опасност да го задушите в прегръдките си нощем.

РЕЖИМ

Току-що родените по-добре да лягат на една страна. Така опасността да се задушат, ако случайно повърнат храната си, е по-малка. Още от първите дни слагайте между крачетата широка пелена или памперс. Лекарите го препоръчват като профилактика на изкривяването на тазобедрената става.

Не изнежвайте бебето! Забравете шапчиците, които баба ви е казала непременно да му слагате, дори в стаята. Не го попивайте. Покривайте го с чаршафосано одеалце. Използвайте леки памучни дрехи и никакви найлонови дантели!

Сложете играчки над леглото на детето още от първия ден у дома. Те развиват ума му. Нека от малко да се научи да фиксира ярките цветове.

ЗДРАВЕ

Можете да изведете бебето навън през втората седмица от раждането, ако е студена зима или по-рано, ако времето го позволява. Увеличавайте престоя всеки ден, но започнете от 10-ина минути през първия ден. Детето се къпе всеки ден. Преди кърмене се измива и преповива. При зачервено дупенце във водата можете да прибавите бледорозов разтвор от калиев хиперперманганат за дезинфекция. Бебешката кожа обикновено е суха и затова трябва да се маже със специални мазнини или стерилизиран зехтин.

Ако пъпчето не е паднало, трябва да го пазите от намокряне с марличка.

Когато детето заплаче, не бързайте да го гушкате. Нека отвори хубаво белия си дроб. Но щом усетите, че плаче много – премерете температурата и викнете лекар. При запушено носле сложете по една капка физиологичен разтвор (солена вода) във всяка ноздра.

БОЛЕСТИ

Не се борете сами с излезлите пъпки. Понякога те само изглеждат безопасни. Може да се окаже, че са симптом на сериозна инфекция.

Някои бебета минават през хормонална криза. Гърдичките им леко се подуват, което хвърля майките в ужас. Не пипайте подутините, те сами ще спаднат.

Най-често заболяване на новороденото е физиологичната жълтеница. Ако се задържи по-дълго от седмица, отидете на лекар. Не дръжте децата близо до нафталин, това предизвиква тежка и опасна жълтеница.

Бебетата редовно страдат от колики.

Срещу тях помага лек масаж на коремчето с длан върху пъпа и по посока на часовниковата стрелка. Можете да използвате и специални билкови чайчета срещу колики.

Лекар се вика и при диария, защото лесно може да се стигне до обезводняване. След края на първия месец започва профилактика срещу рахит с по една капка витамин D-2 дневно.

МАЙКАТА

Грижата за майката е не по-малко важна от грижата за бебето. Ако сте болна, гушкайте и кърмете с маска на устата. Кърмачката трябва да се храни пълноценно, но да не поема повече от две чаени чаши мляко на ден.

От задържането на млякото в гърдата се получава мастит, затова е важно изцеждането след кърмене. Сутиенът е задължителен. При температура, втрисане и болки в гърдите идете на хирург. Ако ви се наложи да вземате антибиотици, не купувайте от групата на тетрациклините, защото са вредни за костите на бебето.

Преди да отидете при детето, измийте си ръцете и гърдата, от която ще го храните. Целувайте го, само когато сте здрава.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара