Зад неуспешното кърмене или трудното начало в кърменето стои не просто една жена, която не иска да кърми, или бебе, което не иска да суче, а цяла система от хора, събития и обстоятелства. Но първа винаги е здравната система и условията, които тя е задължена да създаде. На следващо място е информацията, която е достигнала до майката и която често пъти е неточна, заблуждаваща и подчинена на интересите на индустрията. Огромно значение има и подкрепата или липсата на такава в семейството.

Ако сте се оказали в ситуация, в която бебето не наддава и имате съмнения за недостиг на кърма (обикновено тези две неща са свързани), преждевременно раждане, здравословен проблем при вас или при бебето, който възпрепятства кърменето, то вие имате нужда от сериозна и адекватна подкрепа, или както аз често казвам на майките, с които работя – екшън план. Това са обикновено временни мерки за овладяване на кризата, в която сте в момента, и за постигане на вашите цели в кърменето, каквито и да са те. В зависимост от проблема, който имате, планът за действие може да бъде различен. Голяма част от проблемите в кърменето могат да се разрешат, ако потърсите навреме информация и подкрепа.

Как да спасим себе си?

Проблемите в кърменето често носят тежък емоционален заряд. Та коя майка не би искала да даде най-доброто от себе си за своето бебе и дете. Всички искаме да бъдем максимално добри и успешни родители. Разбира се, всеки има свое мерило за това. Най-тежко е, когато очакванията за лесно начало с кърменето се сблъскат с реалността, а ние се чувстваме неуверени и неподготвени. За да спасим кърменето, първо трябва да обърнем внимание на себе си. Спомнете си какво ви казват в самолета преди излитане: “При спускане на кислородните маски, сложете първо вашата, а след това сложете тази на вашето дете”. Сложете си маската и … дишайте… и… пак – дишайте! Бебето е с вас и вие сте с бебето, вие го обичате и то ви обича, каквото и да се случи, вие винаги ще бъдете прекрасна майка за него. Дишайте! Погрижете се за себе си и се опитайте да контролирате страха. На някои майки помагат мисловни упражнения, слушане на музика, топла вана, за други спорт или каквато и да е грижа, насочена към собственото тяло и емоции.

Опростете нещата

В един отрязък от време можем да правим само едно-единствено нещо. Мит е, че жените били мултифункционални. Мозъкът работи най-добре, когато мисловната енергия се концентрира върху конкретни неща в конкретно време. Ако сега сте решили, че ще гушкате бебето – гушкайте го и не мислете за това, какво ще готвите за вечеря, или дали ще имате мляко след един час.  Просто гушкайте бебето. Ако сте решили да изцеждате гърдите с цел стимулиране на лактацията, правете само това и не мислете за количествата, които цедите.

Приоритети

Помага, ако подредим нещата по важност и спешност. Може да си направите списък, като започнете от най-жизнено важното в момента. Примерен вариант:
Ако става въпрос за недостиг на кърма и слабо наддаване:

 • да нахраня бебето;
 • да стимулирам/изцеждам регулярно гърдите;
 • да се погрижа за себе си – да ям, да спя, да се изкъпя;
 • да намеря подкрепа и информация;
 • да върна бебето на гърдата;
 • да намаля добавката от адаптирано мляко;
 • да заместя добавката изцяло с изцедена кърма.

Планове

Добре е да се избягват големите или детайлни планове за ежедневието ви. Планирането по принцип не е лошо, ако това ви дава структура и спокойствие. Преценете кое ви помага и кое ви натоварва. Ако усетите, че мислите ви се въртят само около това дали ще успеете да свършите всички планирани задачи за деня, може би е добре да намалите броя на тези задачи, да се концентрирате само върху най-важното. Спокойно може да промените плана си, в зависимост от моментното си настроение, потребностите на бебето или друго. Вие сте майка с бебе, която освен това се бори с проблем в кърменето. Световният мир, глобалното затопляне или цената на тока не зависят от вас. Никой не би трябвало да се нуждае от вашето спешно внимание, освен вашето бебе и вашите общи потребности.

Очаквания

Индустрията и неетичната реклама, която буквално залива всички ни и особено бъдещите родители, формира неестествени и неадекватни очаквания за живота с бебето. Медиите постоянно ни показват винаги спящи или усмихнати бебета, но пропускат да ни покажат как се кърми новородено бебе. Често пъти ние, майките, се натоварваме психически от очакванията на другите за това как трябва или не трябва да се случват някакви неща в нашето ежедневие с бебето, как точно да се кърми, дали да се кърми или не, кога да се отбие… Сякаш всички бебета по света са еднакви и идват с една и съща инструкция за ползване и точно вие не можете да използвате бебето си според инструкциите. А всяка двойка майка и бебе е уникална, а това, което работи добре за едни, може да е твърде неподходящо за други.

Чужди съмнения и въпроси

Вие сте в трудна ситуация, борите се за нещо, което считате за важно за вас, за бебето ви, за кърменето и майчинството. Добра идея е да ограничите всички въпроси и изказвания от всякакъв род, които ви действат демотивиращо или ви стресират допълнително. Ето някои неща, които повечето майки не желаят да чуват:

 • Сигурна ли си, че се е нахранило?
 • Дали му стига?
 • Защо се мъчиш, като има толкова хубави кутии с мляко?
 • Щом не иска да суче, значи вече се отбива!

Накратко –  цензура! Вие имате право да изисквате пред вас да се спазва определена хигиена на думите.

Как да спасим кърменето?

На първо място добре е да се свържете с консултант по кърмене. В повечето случаи проблемът може да се разреши с един или няколко разговора по телефона. В ситуации, в които се касае за новородено бебе, слабо наддаване, недостиг на кърма или разранени зърна или здравословни проблеми при майката или бебето, може да ви е по-полезно и по-лесно, ако запазите час за лична среща със сертифициран консултант по кърмене.

Консултантът по кърмене ще ви зададе много въпроси и за да бъде максимално полезен, е важно да споделите точно ситуацията си – какво, как и кога правите или не правите. Кърменето е нещо, което научаваме как се прави заедно с бебетата си и грешките са част от този процес. Работата на консултанта не е да раздава оценки и присъди, а да ви помогне да постигнете целта си, каквато и да е тя, като ви даде адекватна информация и подкрепа.

Дохранването може да спаси кърменето!

Гладните бебета са нетърпеливи, разстроени и не съдействат, а на вас ви трябва силно, ефективно и спокойно бебе, за да има и успешно кърмене. Разбира се, дохранването следва да се прави с мисъл за това как да се спаси кърменето, а не просто да го замести.

Запазете лактацията! Независимо през каква трудност преминавате, е добре да потърсите информация и подкрепа за това, как да запазите или увеличите лактацията. В идеалната ситуация вашето бебе е двигателят, който поддържа количеството на млякото адекватно. Когато по някаква причина бебето не се справя или сте разделени, то тогава трябва да поемете ролята на двигател и да изцеждате гърдите докрай поне толкова пъти за денонощие, колкото би се хранило и бебето.

Запазете предпочитанието на бебето към гърдите и по възможност избягвайте шишетата и бибероните. Сукането на гърда изисква от бебето различна техника от тази, която бебето използва за сукане от биберон. Когато бебето суче от гърда, то използва преди всичко специфични движения на езика си, за да извлече млякото от гърдите, а не просто да стиска или смуче гърдата, както прави с бибероните. Ето защо, за да избегнете отказ от гърда, е добре да предлагате кърмене при всяка възможна ситуация и да следите за оптимално добро засукване, без болка. Гушкането кожа до кожа е всепризнат метод за връщане на бебето към гърда, оптимизиране на засукването и дори увеличаване на лактацията.

Ние се учим непрекъснато и като майки, и като жени. Вървим, всяка по своята си пътека, а всяка пътека е уникална – красива, интересна, предизвикваща. Да търсим помощ и информация, когато кърменето е трудно, не е проява на слабост, а проява на сила и желание за промяна.

Десислава Пеева е юрист по образование, майка на две момчета и по настояще – сертифициран консултант по кърмене и лактация – IBCLC, към Международния борд на консултантите IBLCE. Това е най-високата професионална титла в сферата на консултирането по лактация и кърмене, призната от здравните заведения по цял свят. Деси вярва в неудържимата вътрешна сила на жената, нейната интуиция и майчински инстинкт. Тя е гост-лектор в местните училища за родители и автор на статии в списанията за родители. Деси Пеева предлага професионални консултации за кърмене, захранване, отбиване, възстановяване на лактацията, раздяла с бебето, кърмене на недоносени бебета.

Още полезна информация може да получите в блога на Деси Пеева: karmene.info

Facebook Twitter Google+

0 Коментара