Фокус. Концентрация. Внимание 

Стигнали сме до осъзнаването колко важен e фокусът за реализацията на съвременния човек във все по-разсейващата обстановка, в която пребиваваме. Какво можем да кажем обаче за децата? „Той е много разсеян!“, „Не мога да й задържа вниманието!“, „Детето ми е хиперактивно!“. За жалост чуваме тези „диагнози“ все по-често.

Можем ли и какво да направим, за да ги подобрим?

На базата на дългогодишния си опит в работата с деца, ви предлагам 9 съвета относно детската концентрация, които вярвам, че ще са от полза.

Само едно нещо

Приоритет. Знаете ли какъв е буквалният превод на тази дума? – само едно нещо. В съвременния свят често говорим за нашите „приоритетИ“, но всъщност думата няма множествено число. В момента, в който го сложим, ние избягваме от нейното значение. Съвременните деца правят толкова много неща, които „са им важни“ – ходят на уроци по математика, английски, ходят на плуване, на роботика, на пиано… И на училище, разбира се, където от тях се изисква да се фокусират еднакво върху всички предмети. Желанието ни е да отгледаме едни всестранно развити личности. А всъщност възпитаваме безкрайно уморени и незаинтересовани младежи.

Като преподавател, съветвам родителите да избират по-малко на брой неща, които ще прави детето, но да му се даде възможност да се фокусира върху тях. „Ако изучиш само едно нещо до съвършенство, пред теб ще се открият още много“ – гласи една японска поговорка.

Малко – но добре, вместо много – но зле

Няма как детето ви да постигне напредък в нито една сфера ако я практикува веднъж в седмицата (защото останалите дни е заето с нещо друго). Без значение дали говорим за математика, музика или айкидо, има минимална честота на повторение и регулярност, без която и най-смислената дейност няма смисъл. Педагогическият опит на нашия екип показва, че тази честота е поне три пъти в седмицата, за да има резултати. Сами може да сметнете с колко допълнителни дейности е добре да се занимава вашето дете. Когато говорим за напредък и развитие, а не за прескачане от дейност в дейност.

Изисквайте постоянство

Много родители се притесняват активността да не омръзне на детето, затова го водят малко пъти на дадено занятие. По този начин се постига обратният ефект. Когато практикуващият не може да задълбочи и напредне, той постоянно стои в безинтересния „начинаещ период“. На колкото на по-високо ниво тренира, толкова по-интересно му става. Разбира се, че трябва да се пробват различни неща, за да откриете „кое е вашето“. Но дали дейността е вашата, може да разберете след време, на базата на опита, който вече имате.

Съветът ми е следният: изберете една, максимум две активности и им дайте срок от поне няколко месеца, по време на които децата да посещават сериозно даденото занятие. След това направете ревизия – срещат ли се вашите очаквания с реалността. Виждате ли смисъл в тази активност за вашето дете? Водещият в тази преценка бъдете вие като родител. Не се доверявайте на емоционалните състояния на малчугана, точно защото децата са емоционални и непостоянни – както в желанията, така и в нежеланията си.

Все по-интересно

На „пазара“ за детски активности се предлагат все по-сложни и интересни неща. В търсене на най-атрактивното нещо, което да задържи интереса на вашето дете, вие не му позволявате да се фокусира върху това, което му предлагате, защото знае, че някъде там има нещо друго. И то може да е „по-“. Безкрайното състезание за вниманието на подрастващия няма край. И ако вие като родител не го ограничите умишлено да прави прости неща, в които да усъвършенства своите умения, го обричате на хронична повърхностност. Защото колкото по-интересна, съответно сложна е една дейност, на толкова по-повърхностно ниво ще се изпълнява тя от едно дете. Да, има надарени деца, които успяват да постигнат забележителен напредък в много сложни материи, но моят съвет е да се придържате към старата треньорска максима – „Винаги се върви от простото към сложното“. Уверете се, че вашият малчуган е усвоил целия потенциал на дейността, с която се занимава, преди да му потърсите следваща.

Скуката като възпитателен елемент

Много детски психолози съветват да не се избягва скуката като елемент във възпитанието и развитието на детето. Трябва да освободим пространство, за да поканим прекрасните неща да дойдат. Ако постоянно намираме занимание на своето дете, го лишаваме от способността то само да го направи. Позволете на детето си да скучае –

за да може да изследва, да развива своите въображение и концентрация. Когато пред него има твърде голям избор от неща, то не може да се съсредоточи, защото мисли за следващото. Помислете – ако му подарите 3 играчки наведнъж, времето, в което ще играе с всяка една от тях фокусирано е много по-малко, отколкото ако имаше само една. Много родители искат деца им да имат всичко, което те не са имали. Но така децата ни стават пренаситени и презадоволени, което има не по-малко негативни ефекти.

Научете го да подрежда

На около 3-годишна възраст децата вече са развили умения – освен да изсипят всички играчки от коша си, да ги приберат обратно. Има различни методи как да го постигнете, но нека това бъде част от вашите правила. Дзен монасите, от които можем да се учим за състоянието „тук и сега“, проповядват минимализъм. Подреден дом = подреден ум. В съвременния свят е много трудно за един подрастващ да изгради концентрация, обитавайки постоянен хаос от вещи, хора и занимания.

Активен вместо пасивен

Поставяйте предизвикателства пред вашето дете. Изисквайте от него активност. Не му давайте готови решения. Така ще развие нужната концентрация, за да се справи с „проблема“. Нека сам/а си носи раничката. Нека си бута тротинетката по стълбите. Нека сам/а си подреди играчките. Не улеснявайте малкия човек. Децата са много адаптивни. И това, което ще възприемат за нормално, зависи от вас. Не от загрижената баба, притеснената съседка или погледите на случайните минувачи. Съвременните модели за възпитание сякаш стават все по- изнежени. И когато решим да поставим детето си в умишлено трудна ситуация, за да развием неговите способности, все има някой да „се притече на помощ“ на „горкото дете“. Но изключителните деца се отглеждат от изключителни родители. Позволете си да се опълчите на общоприетите норми. Приемете няколко възмутителни погледа сега, за да имате много възхитителни след време.

Книжка вместо телефон

За негативното влияние на устройствата върху децата има много изписани материали. Няма безгрешни родители. Въпросът не е в това дали детето гледа филмчета, а в дозировката и в ясните граници, които поставяме. Защото подрастващите лесно размиват реално и виртуално. И ще надделее това, което е повече. По-лесно е детето да стои мирно пред екрана, вместо постоянно да му намираме занимания. Но цената, която плащаме за това е – да имаме зомбирано, пасивно и апатично дете. Дали си заслужава?

Бъдете концентрирани

Една английска сентенция гласи: „Ако искаш да възпиташ на нещо детето си, не трябва друго, освен да възпиташ това нещо в себе си!“. А вие фокусирани ли сте? Колко неща правите едновременно? Колко често позволявате да ви прекъсват? Когато сте с детето, обръщате ли внимание само на него, или има хиляди други неща, които се случват на вашия хоризонт. Замислете се на първо място за вашето поведение. Защото това е най-силният механизъм да влияем и на другите. Децата имат по-силна нужда от примери, отколкото от напътствия. Бъдете това, в което искате да се превърне вашето дете!

Авторът Весела Велин е съосновател Айкидо ДОДЖОТО.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара