Изграждането на детето като личност зависи в голяма степен от наученото в ранна детска възраст. Едно от уменията, които всеки трябва да има в съвременния свят е способността да се справя успешно с управлението на личните си финанси. Не е без значение дали ще приучите детето на спестовност и отговорно отношение към разходите или ежедневието му ще бъде зависимо от пари на заем.

Естествено най-добрият начин за възпитание на децата по сериозни теми е под формата на игра. Използвайте различни възможности, за да им предадете най-важните знания, свързани с финансовата тематика. Съвсем естествен инструмент, за да покажете всичко, на което искате да ги научите може да бъде рестото, когато пазарувате заедно или джобните пари, които им отпускате.

Ваканциите са подходящо време децата ви да получат ценни уроци за боравенето с пари. Основни уроци, които ще им служат, когато вече са големи и ще трябва сами да спестяват и разпределят парите, които печелят. Ето и няколко насоки.

Научете ги да планират

Хубаво е още от самото начало децата да знаят с какви пари ще разполагат по време на ваканцията. Най-добре би било да ги включите в планирането ѝ. В процеса на подготовка ще може да обсъждате заедно за какво ще се наложи да се харчат пари; кои цени на билети, хотели, развлекателни паркове са разумни и кои не; колко може да си позволите да изхарчите за шопинг и т.н. Можете да им помогнете да направят таблица, в която да попълнят сумата, с която разполагат и нещата, за които ще я похарчат. Тя ще им служи и като ориентир и като средство, което ще им напомня, че трябва да следят за какво харчат и дали парите, които имат ще им стигнат за всичко, което искат.

Научете ги да управляват всекидневните си разходи

По време на ваканцията изкушенията дебнат от всеки ъгъл. Децата попадат в нови ситуации, които им предлагат различни начини за забавление, влизат в нови магазини с дрехи и играчки, откриват нови вкусове, нови игри. И тъй като е почти сигурно, че ще поискат всичко, най-добре е да им определите дневен лимит за джобни. Обяснете им, че разполагат с определена сума и че могат да си позволят само нещата, които се побират в нея. Така ще се научат да преценяват кое от забавленията или играчките имат по-голяма стойност за тях и от кои неща могат да се лишат.

Научете ги да спестяват

Ваканцията е идеалното време да покажете на децата какво е да спестяваш и как да го направиш. Могат да разберат, че да прекарат няколко дни в увеселителен парк или басейн, например, е много по-скъпо от семейна разходка по близка планинска еко пътека или пикник в парка. В случай, че изберат забавлението, което ще им струва по-малко, дайте им възможност със спестените пари да си купят нещо, което искат. Можете също така да ги помолите заедно да изберете хотел за почивката ви извън града. Това ще е добра възможност за тях да видят как се сравняват цени и как при определена комбинация от условия, време и място може да се спести.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара