Китайка роди момченца – близнаци от двама различни бащи – съпругът й и любовник, съобщи местен вестник, цитиран от www.healthy-holistic-living.com.

Различните бащи са потвърдени с ДНК тест. Макар и рядкост, това е възможно.

Че бебетата имат различни бащи става ясно, когато семейството прави ДНК тест за бащинство, за да регистрира близнаците в местното полицейско управление. Оказва се, че в град Xiamen, където живее двойката, изискването за ДНК тестове е обичайна практика, неясно по каква причина.

Оказало се, че резултатите не били толкова шокиращи за родителите – фактът, че едно от момчетата няма биологична връзка с бащата просто потвърдил неговите подозрения, че жена му кръшка.

Още щом бебетата се родили, той бил доста озадачен, че не си приличат, а едно от тях не прилича на него. Исканият от полицията ДНК тест само потвърдил страховете му.

Според директора на местния Център за съдебна идентификация г-н Джан, бащата бил бесен, когато прочел доклада. Въпреки това, в опит да прикрие вината си, майката обвинила съпруга си, че е фалшифицирал резултатите от теста. Накрая обаче признала, че е имала афера за една нощ.

Хетеропатерна суперфекундация

Феноменът е наречен „Хетеропатерна суперфекундация“ и се случва, макар и изключително рядко, само когато жена има полов акт с двама мъже в рамките на един ден. Това може да се случи с един и същ баща или с двама различни. Жената трябва да е бременна по времето, когато прави секс с втория баща.  Ако тя овулира, след като вече е бременна, е възможно яйцеклетка да бъде оплодена от друга сперма. Има дори редки случаи, когато това се случва месеци след оплождането на първото яйце. Това, разбира се, би причинило двете бебета да се развиват с различна скорост.

По-често се среща при други видове

Хетеропатерната суперфекундация се среща по-често при животни като кучета, котки, крави и гризачи, при които женските се радват на завидна полигамия.

Други видове пък са развили способност да пазят моногамията на женските си по биологичен път. Например мъжките водни кончета имат пениси, с които увреждат репродуктивния тракт на женската, така че друг да не може да я оплоди.

1 на 400 двойки

Без налични скорошни проучвания е трудно да се определи колко често възниква Хетеропатерната суперфекундация при хората. Ако обаче погледнем последното проучване от 1993 г., поне една двуплодна бременност с разнояйчни близнаци, завършила с раждане, е предшествана от суперфекундация.

Изследването предполага, че различни бащи са допринесли за появата на близнаци при 1 от 400 бели омъжени жени в САЩ, заченали спонтанно и родили две бебета.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара