Ако нямате в рода си изключително мързелив дядо, живял до 102 години, то това качество у детето най-вероятно идва точно от вас. При това сте го отгледали спокойно, с много любов и постоянство. И така до деня, в който разбирате, че порасналото момче или момиче изобщо не се мръдва да си прибере дори чинията от масата. Изпадате в ужас и постепенно се убеждавате, че нямате много варианти за действие срещу мързела. Защото, ако не знаете, най-често той е за цял живот. За да не изпадате в тежката ситуация да имате готованец вкъщи, замислете се отрано. Спрете с глезенето. Променете стратегията си на поведение към детето, дори да не искате. Често всичко започва с репликата:

boy-694763_960_720

„Донеси ми чаша вода“.

В началото не й обръщате внимание, както и на факта, че детето вече е станало на пет! И може само да върши сума неща. Но вие и баща му продължавате да го обслужвате като малко бебе. Често си казвате: „Толкова малко часове сме заедно, нека му обърна повече внимание.“ А това вече е опасно! Нали не искате цял живот да го носите на гърба си. Промяната няма да стане с „Марш, веднага си налей чашата!“ или нещо подобно. Ако сте против авторитарния стил, покажете поне, че вие също имате нужда от внимание. И поделете работата. „Добре, аз ще ти донеса чаша вода, а ти ми сипи сок. После заедно ще измием чашите.“ Много вероятно е да срещнете пълен бойкот. Тогава кажете: „Всичко може да изчака. Аз не съм чак толкова жадна!“ Нека детето не мисли, че на всяка цена искате да надделеете, но пък и да усеща, че не капитулирате лесно.

Хвалете, не мрънкайте

Съпругът ви е страшно сръчен. Сам е наредил паркета, сам е излял гипсовите тавани и от време на време взима момчето в работилницата, която си е струпал в мазето. Той си кове, работи, прави нещо, а на детето не дава нищо да пипа. За да не се удари или да не му пречи. А когато реши заедно да направят нещо, непрекъснато се ядосва, че момчето не е сръчно като него. И така задълго връзва двете му, наистина може би, малко „по-леви“ ръце. Значи трябва да се намесите.

Слизайте от време на време в подземния мъжки свят. Почти сигурно е, че пред вас съпругът ще се държи по друг начин с детето. Трябва да го убедите, че е истински щастливец, че синът ви майстори нещо заедно с него. Успешната тактика е да хвалите и двамата. Оставете го да се оправя само Пъшкайте колкото искате, качвайки вечер стълбите с мисли какво още трябва да свършите до полунощ. Но влезете ли у дома, усмихнете се, каквото и да ви струва това. Кое дете ще иска в бъдеще да свърши нещо, ако от малко всяка вечер усеща,

че трудът винаги е само бреме, което изцежда силите.

Разказвайте му за работата си, за хубавите моменти в нея, за малките успехи. Убеждавайте го, че това е като да надплуваш всички в басейна или да вкараш гол в кварталното мачле. Не се впускайте задължително да му помагате при всяка трудност. Защото винаги в подобна ситуация то ще очаква някой да му се притече на помощ. А в живота рядко се случва точно така. Достатъчно е да знае, че сте край него. Справяйки се само, то ще бъде много по-уверено. След време ще може да спи поне половината нощ и когато има неприятности. Да работи добре и с хора, към които не изпитва непременно любов. Няма да се бои, когато един ден почва някаква работа, че тя може и да се провали. В края на краищата на всеки се случва и няма нищо толкова страшно, ако знае как да понася неуспехите.

Домашните задачи

С какво може да се справи петгодишно момченце или порасналият ви десетгодишен син? Дори ако се наложи после да поправяте свършеното, не отнемайте инициативата на малкия си помощник

На 2 години детето може:

– да избърше петно на пода или масата

– с малка метличка да измете пода

– да донесе по молба на възрастните неща от съседната стая

– да намери на пода нещо паднало – копче, стотинки, ключове

На 3-4:

– да измие плодове

– да сложи сгънатите си дрехи в гардероба

– да реди масата за хранене, без вилиците и ножовете

– да полее цветята

– да нахрани домашното животно

На 5-6:

– да си оправи леглото

– да участва в домашното чистене -да бърше прах и да отнася или донася дребни вещи

– да налее безалкохолното в чашите

– ако имате градина, може да участва в засаждането на цветя и при почистването на плевели

– да сложи и раздигне масата за хранене (все още не му давайте ножовете)

На 7-9:

– да изхвърли боклука

– да си избере дрехите за следващия ден

– в градината може да събира листата, да чисти тревата и да боядиса пейката

– да поддържа ред в къта, къде-то подготвя уроците си

– да пере носните си кърпи и чорапи На 10-12:

– да чисти с прахосмукачката

– да пусне пералнята и да простре прането

– да приготви несложни манджи

– да разходи кучето

да следи за чистотата на обувките и дрехите си

Facebook Twitter Google+

0 Коментара