Фондация „Дигиталните деца“ с подкрепата на фондация „Детски книги“ стартира национална кампания по дигитално-медийна грамотност #ДигиталноГрамотни.

В рамките на кампанията, 100 училищни библиотеки и читателски клубове от мрежата „Бисерче вълшебно“ ще получат дарение книги, учебен план и работни материали за организирането на работилници по дигитална грамотност.

#ДигиталноГрамотни на Фондация „Дигиталните деца“ се провежда с подкрепата на Фондация “Детски книги” и ще даде възможност на началните учители и библиотекари да поставят началото на дигиталната грамотност сред децата по интересен, вълнуващ и ясен начин да проведат дискусии по различни теми, свързани с безопасността при работа онлайн; да работят с етични кодекси за употребата на интернет, които да ограничат кибертормоза над съученици и тролските публикации и коментари; да организират работилница за пароли; да разпечатат и ползват 10-те правила за безопасност в мрежата, като подкрепят своите ученици.

В настоящата ситуация, не просто дълбоко в двайсет и първи век, а и насред пандемията от COVID-19, децата прекарват все повече време онлайн, а не са добре образовани за опасностите и зaплахите, които се крият в мрежата. Фондация “Дигиталните деца” създава иновативна образователна среда, методи и инструменти за преподаване на STEM и дигитално-медийна грамотност за деца.

През 2019г Фондация”Дигиталните деца”, собственик на марката DigitalKidZ, получи отличие в Берлин за това, че е измежду 80-те най-иновативни проекта, които променят облика на Европа, а по-рано Президентът Румен Радев отличи организацията за специален принос в областта на компютърните науки.

Кампанията #ДигиталноГрамотни е вдъхновена от книгата “Приключенията на Зед. В гората Интернет”, която Фондация “Дигиталните деца” издаде през есента на 2020 г. и за по-малко от два месеца се превърна в безапелационен бестселър на пазара с над 1000 продадени бройки. Автор на книгата е Зорница Христова, а илюстрациите са дело на Яна Попова.

„Книгата предава по най-добрия начин посланието, че интернет може да бъде опасно място за малките деца, особено ако не са добре подготвени. Тези послания са в основата на работата на фондация “Дигиталните деца”, чиито цели са повишаването на дигиталната грамотност, трансформацията на образованието и изграждането на навици за безопасен интернет за подрастващите.“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара