Мама е целият свят, а ти за нея – вселена! Това е посланието, зад което застават Диана Александрова и Свилен Димитров в „Майчина обич“. Връзката между майка и дете е магия, която автор и художник пресъздават в „Майчина обич“. Книгата на Диана Александрова излиза първо на английски език в САЩ, а днес вече се радва и на български превод от талантливата детска писателка и преводачка Ангелина Жекова ( издателство СОФТПРЕС ).

Закачливите рими са придружени от изящния рисунък на художника Свилен Димитров и заедно са напоили страниците с топлина, нежност и уют. Между две корици е събрана цялата майчина обич на света – котета, коали, мечета и октоподи разказват за безрезервната любов. А в края на книгата читателите ще намерят любопитни факти за животните и грижите, с които техните майки ги даряват. И макар на вид различни, в сърцата си всички са еднакви – отдадени завинаги на своите деца.

Диана Александрова е български автор, който живее и твори в САЩ. Тя намира радост в създаването на истории, които карат децата да се смеят на глас и да оставят въображението си да се вихри на свобода. „Майчината обич“ е втората ѝ книга след „Сладкото чудовище Лори“.

Свилен Димитров е режисьор, аниматор, сценарист и художник. Името му се свързва с безброй реклами за световноизвестни корпорации, неговата анимация за документалния филм Super Size Me е номинирана за „Оскар“, а илюстрирането на детски книги е най-голямата му страст.

“Майчина обич” е книга за връзката между майка и дете. Как се описва с думи любов, която е толкова голяма, че не се побира в никакви граници?

Много е трудно да се опише нещо толкова необятно като майчината обич. Затова аз се опитвам да го направя с примери от действията на най-различни майки, обединени от едно – любовта им към техните деца. “Майчина обич” дава примери за радостта от майчинството, но също така за труда, силата, търпението и саможертвата, свързани с отглеждането на децата. Мисля, че всяка майка ще почувства връзка с дадените примери и може би ще разпознае нейния майчин стил – майка орлица или нежна писана.

Прави впечатление, че сте избрали някои интересни и по-екзотични животни – има октопод, видра, коала. Как решихте кои герои да включите в “Майчина обич”?

От малка имам интерес към животинския свят, така попаднах на малко популярни факти за животните в дивата природа. Тази книга ми предостави възможността да ги споделя, като се надявам да предизвикам любопитството и любовта към животните. Исках да представя такива, които са различни, интересни и любими на децата. Целта на книжката е едновременно да забавлява и да образова малките читатели, а защо не и родителите.

Илюстрациите в книгата са дело на Свилен Димитров. Как се спряхте на него за художник и защо избрахте акварелни илюстрации за книгата?

Преди около година търсих илюстратор с определен стил за една друга моя книжка и Свилен ми беше препоръчан от друга българска художничка – Мая Бочева. След като видях неговата (първа) книжка “Птичето и дървото”, аз се свързах с него по Facebook и той се съгласи да направи илюстрациите на “Туп Туп” – която още не е на българския пазар. Оказа се, че заедно работим много добре и в момента сме в процес на изработване на седмата ни обща книга. Свилен е не само талантлив художник, но също така има усет как да представи историята чрез илюстрациите, което е много важно в детските книжки.

Предишните ни книги са в по-анимационен стил. За “Майчина обич” аз исках нещо по-нежно – картини, които могат да се закачат в стаята на бебето. За мое щастие, Свилен работи в различни стилове. Акварелът беше негова идея и съм много доволна от резултата, надявам се да се хареса на нашите малки читатели и техните мами.

Кои са трите думи, които изникват в ума ви, когато чуете думата “мама”? 

Много е трудно да избера само три думи, но ако трябва да опитам първите, които идват на ум са: обич, топлина, сигурност.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара