В продължение на няколко месеца Сдружение „Безопасни детски площадки“ събра въпроси на деца и младежи от цяла България в кампанията си „Децата питат кмета!“. Ученици на възраст между 8 и 18 години се обърнаха към кметове на населени места, райони и общински съветници с ясни питания, които показват, че те също имат мнение и не им отбягват проблемите на местата, където живеят, учат, играят. В кампанията взеха участие близо 50 ученици от различни краища на страната – София, Пловдив, Стара Загора, Каварна, Тетевен, Пазарджик, Перник, Белене, Варна.

Прави впечатление, че все повече участници от малки населени места се включват в подобни инициативи (24%). По-активни са момичетата (60%). Няма нито един въпрос: „Какво работи кметът“, но от срещи с ученици екипът на сдружението може да обобщи, че повечето ученици не са наясно с правомощията на общината, нито с начините да се свържат с кмет или друг представител на институцията. Но въпросите на децата младежите са конкретни, а понякога и с посочване на името на кмета, което показва или подсказка от родител/ учител, или насочено търсене.

Основен проблем, който обединява децата, независимо къде живеят, е презастрояването. Алтернативата, която те виждат, е вместо нови сгради, да се създадат повече места за спорт и отдих, както и детски площадки. Подрастващите обръщат остро внимание на лошата инфраструктура. “Защо, вместо площадка от лего, на пазар „Сребърна“, кв. Хладилника ще се строи блок и тати ще се изнервя, защото няма къде да паркира?“

Искат да се намери решение за грижата за бездомните кучета в населените им места, за да се движат без притеснение из улици, площадки и паркове.

Не са безразлични към обществения транспорт, който по-големите деца активно ползват и разчитайки на него, искат да имат сигурността, че няма да закъснеят за училище и за извънкласните си дейности. „Има ли как да се сложи спирка която да е на по удобно място за слизане на учениците, които ходят на училище с автобус?“.Питат и защо родителите им закъсняват за работа с автобуса.

Друг акцент от анкетата е върху околната среда. Децата се притесняват за замърсяването на въздуха и търсят „зелени“ решения. Питат защо няма достатъчно кошчета и контейнери за разделно събиране на отпадъци. Настояват за по-често сметосъбиране. „Защо не се прилагат повече усилия за опазване на околната среда? Повече кофи за разделно събиране?“

Участниците в анкетата определят дупките на пътя като кратери, разбитите бордюри като препятствия. Питат къде да паркират родителите им, вълнуват се от лошото състояние на пътищата.

Децата ги вълнува в какво населено място ще живеят и искат да имат повече и по-добре поддържани площадки за игра и спорт. Мечтаят за волейболни и тенис игрища. Предлагат да организират базар, на които да изложат изработени от самите тях творения и така да съдействат с финансиране на част от идеите си. „Защо няма огради на детските площадки ? За да не влизат кучета и котки. И можем ли всички деца да направим някаква кампания по изчистването на тези места ,и да участваме активно с цел дарения, които да помогнат една община да е по-красива или например да се измисли нещо като сдружение от деца които да правят картички или сувенири да се продават на базар и със средствата да направи общината нещо различно за повече развлечения „

Ето и шестте най-популярни въпроса:

  • Защо се строи на терени, обособени като детски площадки, а не се инвестира/работи в посока за създаването на нови такива, на паркове и спортни съоръжения? 
  • Възможно ли е по-добре да се поддържат наличните площадки, игрища и места за отдих?
  • Кога ще се подобри общественият транспорт, по-конкретно редовността и чистотата му?
  • Кога ще се вземат мерки, свързани с бездомните кучета, които притесняват деца и възрастни из паркове и детски площадки?
  • Не е ли възможно да има повече кошчета и контейнери за разделно събиране на отпадъци, а наличните да се събират на по-кратки времеви интервали?
  • Дупките по улици и тротоари, паркиралите нерегламентирано коли затрудняват ежедневието ни. Работи ли се в посока инфраструктурата на населените места да е по-удобна и приветлива?

Сдружението ще изпрати тези въпроси към конкретните кметове, които децата и младежите са записали в анкетата си. Конкретни казуси ще адресира към районната или местна администрация. При желание от страна на регионалните власти и възможност, ще инициираме и срещи лице в лице. Сдружението ни насърчава всички кметове да помислят по тези въпроси и отговорят онлайн, или през медиите, така че и децата да ги разберат. Ние сме готови да дадем гласност на тези отговори през нашите канали и чрез партньорите ни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара