Д-р Румен Велев е изпълнителен директор на II САГБАЛ „Шейново“ – София. Гинеколог, специализирал в областта на ултразвука, колпоскопията, медицинската генетика, здравния мениджмънт, оперативната гинекология. Има редица курсове за следдипломна квалификация и интереси в областта на пренаталната диагностика, включително и инвазивната. Участва с публикации в национални и световни конгреси. Д-р Велев е един от основоположниците на Българска асоциация по менопауза и андропауза, Асоциацията по ендоскопска хирургия в гинекологията, Българската асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията.

dr[1]_ Velev_1

Д-р Велев, като директор на една от най-големите АГ болници в страната как смятате – модерно ли е да се ражда в наши дни? 

Аз смятам, че е „модерно”. Слагам го в кавички, защото не можем да говорим за мода, когато става дума за създаване на човешки живот и отглеждане и изграждане на личност. Но все пак, има доста известни личности, които донякъде превръщат раждането в мода. Всички модни списания са пълни с интервюта, които насърчават хората. Това не е лошо, напротив – хората подражават на известните, и все повече жени в стремежа си да приличат на любимците си вземат подобни решения или поне се влияят от тях.

Всъщност в момента има няколко тенденции, които можем да очертаем. Едната, за съжаление, е крайно отрицателна – броят на ражданията намалява. Същото важи и за броя на жените, които раждат в млада възраст. Има и друга, позитивна тенденция – раждане на трето дете. За радост, се среща нерядко, и то често са планирани трети бременности. По време на комунизма имаше обща нагласа хората да са с по две деца, след това беше модерно семействата да са с едно, като сега има нова мода – семействата да са с три и дори повече деца. Разбира се, някои са от различни бракове. Очакваме този модел да се наложи в съзнанието на тези деца и да се припознае като характерен за нас.

Какви рискове крие късното раждане? 

Късното раждане крие няколко сериозни риска. Сред тях е и по-високият процент генетични аномалии, които така или иначе съпътстват тези бременности. Има повишени рискове за майката – високо кръвно налягане, ендокринни заболявания, щитовидна жлеза. Рискове съпътстват и самото раждане. Причината е, че този процес доста по-рядко може да бъде физиологичен, т.е. раждането да бъде естествено. На родилите по-късно жени се налага по-често да прибягват до оперативно раждане. Разбира се, за самата жена са факт положителните последици от раждането, затова се надявам тенденцията на късните бременности да отшуми.

Вълнуват ли се жените от запазването на своето здраве и външен вид по време на бременността? Как се постига ефектът на красивата родилка? 

Вълнуват се много, разбира се. Полагат редица усилия и това включва различни неща – спорт, гимнастика, като повечето от тях не пренебрегват важността на оптималното хранене и правилния двигателен режим.

По отношение на храненето са налични и двете явления – недохранване и „ядене за двама”. Тук наблюдаваме крайности. Единият е свързан с убеждението, че когато жената е бременна, трябва да се храни прекомерно, за да храни бебето. Това е мит – независимо от усилията на жената, бебето ще се роди според своите генетични заложби.

Затова съветваме да не се качва твърде много, оптималният ръст в теглото трябва да се движи между 1 и 1,5 кг на лунарен месец. Т.е. за целия период на бременността качването на килограми трябва да е контролирано и да е около 10 кг.

Съществува и психологически елемент, но винаги е добре да се поддържа равновесието – хранене, движение и баланс на емоциите. Дневните калории, които трябва да приема жената, са с 1/3 повече от обичайното и трябва да бъдат правилно разпределени. Около 50-60% от дневните калории да се набавят от бавноусвоими въглехидрати, а 20-25% – от белтъчини. Въглехидратите са градивен елемент, изключително важен за клетките и органите. С протеините трябва да се внимава, защото отпадните елементи от преработката на протеина са доста вредни за бъбреците на майката. Мазнините са нужни и полезни, не само популярните напоследък – ненаситените, но и тези от животински произход, които в период на активност се разграждат и в разумен прием не водят до покачване на холестерола, в което биват често обвинявани.

Според последните проучвания на СЗО бременните жени в България страдат от недостиг на различни хранителни вещества като желязо, витамин А, цинк. На какво се дължат тези дефицити и как се отразяват те на плода? 

Голямата палитра от витамини, минерали и микроелементи е от изключителна важност – тук можем да добавим и елементи като селена, магнезия и калция, които са важни за поддържането на мускулатурата на човешкото тяло в нормално състояние.

Бременната жена има нужда от много магнезий. Ако през нощта започне да се наблюдава, например, схващане на крака, това е ясен знак, че има недостиг на магнезий.

Дефицитите се дължат на много фактори – храната, която консумираме днес, не е особено качествена. Съвременното земеделие произвежда продукти, които са далеч от реалното ни разбиране за полезност. Почвата е третирана. Въздухът е замърсен. Стресът освобождава свободни радикали, които няма с какво да бъдат захванати – ненаситени мазнини. Вибрациите, излъчванията, облъчванията и редица други фактори водят до нарушен баланс. И затова е необходимо в ключов момент да се компенсира с правилно хранене и дори добавки. Антиоксидантите са изключително полезни, за да се уловят свободните радикали.

Напоследък често се говори за епигенетиката и въможността чрез външни фактори да се влияе върху гените на децата, в това число чрез храненето. Вярвате ли на тези теории? 

Това е клон от медицината. Тези генетични промени стават доста бавно. В момента няма да оценим влиянието на факторите – едва след няколко поколения ще стане ясно каква вреда сме нанесли. Важно е да знаем, че излишъкът е толкова вреден, както недостигът. Балансът между отделните елементи е важен. Той трябва да се поддържа за дълъг период от време, за да има реален и видим ефект.

Когато една жена вземе решение да има дете, трябва да започне да приема фолиева киселина. Голяма част от микроелементите, за голямо съжаление, не можем да добавим с храната. Затова почти винаги е необходимо добавянето на продукти под формата на медикаменти или хранителни добавки.

Сред вашите пациенти има и много известни личности. Добър пример ли дават хората с по-високи възможности, или грешките, допускани в храненето, са свързани повече със знание, отколкото със социалния статус на родителите? 

Социалният статус не на всяка цена има голямо значение. Съществуват примери на жени с висок социален статус, които имат по-погрешен подход към храненето през бременността и отглеждането на детето, отколкото жени с по-нисък статус. Голямо влияние оказва информираността и правилното разчитане на целия поток от информация, който може да се намери по темата. Не можем да пренебрегнем и модните тенденции за отказ от ваксини, медикаменти, в това число на витамини и минерали. Към целия информационен поток трябва да се подхожда внимателно и избирателно, ако искаме да храним правилно себе си и детето си.

Според проучването на първите 1000 дни българите предпочитат бялото брашно, бялата захар и ориза. Това ли е най-голямата им грешка, или виждате други, по-притеснителни факти в него? 

Това не са полезни храни в количествата, в които се употребяват от българите. Но това е част от бита и душевността на сънародниците ни, резултат от възпитанието в семейството, навиците, които са ни създадени, и различните социални порядки. Белият хляб в България е символ на благополучие. Важно е да се знае, че не само видът, но и качеството на храната е важно. Вече доста хора се стараят да се хранят по-рационално и съвсем скоро това ще даде отражение върху начина им на живот.

Кажете вашите Топ 3 правила за едно домакинство, което се подготвя за посрещането на нов член на семейството. 

Първото и най-важно за всяко едно семейство е то наистина да вземе решение да има дете с ясното разбиране за последствията от това решения. Всяка майка трябва да съзнава, че решението е основополагащо и носи не една отговорност.

Например, ако майката пуши и се откаже в първите три месеца, то тогава ефектът върху бременността е незначителен и тя на практика няма да повлияе негативно на плода.

Второ – от изключително значение е фолиевата киселина. Смятахме, че проблемът е решен, но се оказа, че само 11% от запитаните по темата отговарят, че тя е нужна и важна по време на бременността. А истината е, че тя е от огромно значение за сформирането на гръбначния стълб, което става на ранен етап – 2-3 месеца след забременяването. Има проучвания, които недвусмислено показват, че оптималната доза е 0,4, а 0,5 микрограма на ден. При тази доза си гарантираме оптимален баланс между ползата и риска.

Третото важно правило по време на цялата бременност е поддържането на добър баланс. Бъдещата майка трябва да избягва стрес, неправилно хранене, излишно напрежение, да се движи и да води умерен, здравословен начин на живот. Важни са дори упражненията за бременни, правенето на разкрасителни процедури, както и всичко, което поддържа духа и външния вид на жената. По отношение на алкохолните напитки – един до два пъти седмично може да пие по чаша червено вино. За жените е важно и да се подготвят за кърменето, като трябва да помнят, че кърменето е най-добрият начин за хранене на едно бебе и трябва да се стремят да кърмят поне 6 месеца след раждането.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара