Няма съмнение, че нашите майки и баби могат да споделят много мъдри и полезни съвети в много области, защото те имат голям опит. Но винаги, преди сляпо да се разчита на техния опит, трябва да се претегляте плюсовете и минусите, особено когато става дума за деца.

AdMe.ru  проучи най-често срещаните съвети от минали поколения и публикува кои от тях не трябва да се следват:

 • За да спадне температурата, бебето трябва да се увие

Това не бива да се прави, защото кожата най-ефективно регулира преноса на топлина. И ако бебето е твърде увито, то температурата или ще се повиши, или просто няма да намалее.

Полезни съвети:

 • поставете влажна, хладна салфетка на челото на детето;
 • дайте на бебето повече течност със стайна температура
 • проветрявайте на помещението;
 • освободете детето от дрехите, в които тялото му не може да се охлади.
 • Не къпете децата по време на заболяване

В миналото е било строго забранено да се къпе дете по време на болест, защото след това то може да замръзне и да се разболее още повече. Оттогава всичко се е променило много, баните и самите апартаменти са станали много по-удобни.
Лекарите казват, че е възможно да се къпе бебето по време на болестта, но само ако телесната температура не е по-висока от 37,5 ° C и няма кожни заболявания, за които прането е противопоказано.

 • За да стане косата на бебето по-гъста, трябва да се обръсне

Широко разпространено е мнението, че ако новороденото има къса и рядка коса, тогава трябва да го обръснете и така тя стане по-плътна и ще расте по-бързо. Но това е заблуда: нито косите на бебетата, нито косите на възрастните ще станат по-гъсти поради това. Косъмните фоликули се намират на няколко милиметра под повърхността на кожата. Всичко, което се случва по-горе, няма да повлияе на техния растеж. Защо тогава митът все още живее? Повечето дерматолози обясняват това с разликата в текстурата между небръснати и обръснати коси: когато космите растат след бръснене, те изглеждат по-дебели, но това е само визуален ефект.

 • Много е важно бебето рано да се научи да сяда на гърне

Бабите съветват да научите бебето си да сяда на гърне възможно най-рано. Не бързайте да слушате такива препоръки. Всяко дете се развива индивидуално, така че ако се съпротивлява и не иска, а вие сами виждате, че не е готово, тогава не трябва да го насилвате. Някои деца са готови да седят на гърне още преди да навършат годинка, а други – чак след 2 години. И двата варианта са напълно нормални, защото всички деца са различни.

 • Намажете изгарянията с мазниина ( олио )

Това е доста утвърден мит, който мнозина безспорно следват. Защо не е необходимо да се намазва изгаряне с мазнина? Нанасяйки маслото при изгаряне, го покривате с непроницаем филтър, който няма да позволи на кожата да се охлади и ще попречи на лекарствените вещества, с които трябва да се третира по-нататък. Това означава, че мазнината ще трябва по някакъв начин да бъде премахната и отново ще се травматизира кожата.

Съвети:

Поставете на мястото на изгарянето хладна (не студена, не ледена ) вода;  Болкоуспокояващи лекарства; потърсете помощ в болницата.

 • Когато кърмите, не може да ядете продукти с ярки цветове

Много хора все още са сигурни, че ако една млада майка яде нещо цветно, като например домати, то детето ще бъде алергично. Но отдавна е доказано, че това не е така.
Повечето деца няма да имат никакви проблеми. Мама може да яде почти всичко, което иска, но в разумни количества, разбира се. Ако не вярвате, тогава можете да опитате да ядете малко и да наблюдавате реакцията на детето.

 • Левичарите трябва да се превъзпитат

В миналото в много семейства са обучавали деца, които правят всичко с лявата си ръка, да го правят и с дясната. Но наистина ли е необходимо? И толкова ли е безобидно?
Оказва се, че не. От момента на появата на детето доминиращата ръка вече е предопределена и когато искаме да се противопоставим на природата, може да има негативни последици. В много случаи, концентрацията, способността за учене се влошава.

Източник:  AdMe.ru

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара