Максимално допустимото време пред екрана на монитора и телевизора за деца до 16-годишна възраст следва да се ограничи до 2 часа на ден, според данни на Австралийската педиатрична асоциация.

На 07 ноември в зала 3 на НДК, организатори и лектори на конференцията Digital KidZ, ще обсъждат за трети пореден път предизвикателствата във възпитанието и отглеждането на съвременните деца, провокирани от технологиите. Темата е “Родителството отвъд технологиите”.

1200x700

Изследването сочи, че поради промени в потребителските навици и неограничения достъп до електронни устройства, над 45% от децата до 8-годишна възраст и близо 80% от децата до 16-годишна възраст, надвишават многократно допустимото време. Това повлиява негативно тяхното физическо и емоционално развитие.

Данните за България са още по-стряскащи –

децата прекарват средно около 3-4 часа дневно пред телевизора и компютъра или общо около 25,7 часа седмично. Това ни поставя на първо място в Европа.

Нито забраните, нито законовите разпоредби са в състояние да ограничат децата. По данни, над 80% от децата са склонни да излъжат за възрастта си в интернет, за да получат достъп до ограничено съдържание. Това засяга регистрацията им и активното споделяне на съдържание и лични данни в някои от най-популярните сайтове като Facebook и Youtube.

Близо 45% от децата до 11 годишна възраст

използват социалната мрежа Facebook, както и YouTube.

„Не интернет и технологиите вредят на децата ни, а липсата на баланс и ясна стратегия за тяхното възпитание,” коментира Ивелина Атанасова, организатор на Digital KidZ.на Именно балансът и как един родител на “дигитално дете” може да оцелее и да се справи с предизвикателствата, пред които го изправят технологиите е тема на третото издание на конференция и творчески работилници за деца и технологии Digital KidZ.

960x320

Програмата включва темата за “хиперактивните деца” – в модула “деца със специфични потребности, 8-годишния Борис ще разкаже за “света, образованието и правилата” през неговата призма, Ангел Ангелов, номиниран за “Най-добър учител” в световната класация Global Teacher Prize, ще сподели как интернет променя четенето, мисленето и паметта. Ще се обсъждат още ранното детско развитие, образователната платформа Viva Cognita, изкуството като инструмент за възпитание на етичност. Симеон Колев ще разкаже за своята “Мисия татко” на едно дигитално дете.

Билети за събитието и допълнителна информация за програмата могат да бъдат намерени в сайта – www.digitalkidz.eu

Кои са “Дигиталните деца“

Организаторите на конференцията ще проведат фотоконкурс на тема “Дигиталните деца” – ежедневието, мечтите и детството на едно съвременно “дигитално дете”. Какво им отнемат и какво им дават технологиите?

FotoKonkurs

Знаете ли, че близо 37% от 8-9 годишните и 51% от 10-11 годишните – еднократно или повече пъти – са достъпвали интернет през мобилно устройство? И макар не всяко дете да има собствено смарт устройство с достъп до интернет, децата във възрастовата група тенденциозно използват повече от едно дигитални устройства – телевизор, лаптоп и компютър, но също така таблети и игрови конзоли.

Заявките за участие във фотоконкурса се приемат в специално Facebook приложение в страницата на инициативата на адрес-http://bit.ly/DKidzPhoto

Крайният срок за участие е 07 ноември 2015, датата, на която ще се проведе и самата конференция. Седемнадесетте най-харесвани от публиката и журито фотографии ще бъдат отличени с грамота и изложени, заедно с името на техния автор в центъра на София в периода 17 – 28 ноември в рамките на едноименната изложба “Дигиталните деца”.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара