Знаете ли, че белтъчините представляват 20% от телесната маса, а колагенът съставлява около 30 на сто от всички белтъчини в човешкото тяло? Среща се най-често в кожата, костите и съединителната тъкан. Именно колагенът е този протеин, който придава здравина и еластичност на кожата и който играе важна роля в подмяната на мъртвите кожни клетки.

До 25-годишна възраст човешкият организъм произвежда естествен колаген на 100%, след което губи способността за естествено възстановяване на този протеин. Резултатът е: отпускане на кожата, поява на бръчки, лошо състояние на косата и ноктите, разграждане на ставните хрущяли, остеоартрит и състаряване на целия организъм. С наближаването на менопаузата производството на колаген от организма замира съвсем и това е основната за причината за състаряването и нездравия вид на кожата.

Не случайно всички козметични компании използват колаген в своите продукти.

Но какъв е този колаген?

Използването на колагена в козметиката започва преди Втората световна война. По това време той се е произвеждал от говеда. Екстракцията на този колаген е ставала чрез горене на кожите и костите на кравите на 93-95 градуса в продължение на няколко часа. Тази субстанция се използвала в кремовете и се е твърдяло, че има анти-ейдж ефект. Това е бил чисто и просто хидролизат от говежди колаген и той не е имал никакви биологични свойства (т.е. не е жив колаген). Това е бил „мъртъв” колаген – обикновен  желатин, без реална полза за кожата, костите и съединителната тъкан.

Проблемът започнал през 1995 година, когато в Англия се появява болестта „луда крава“. След него козметичната индустрия осъзнава, че кремовете биха могли да са източник на зараза.

За съжаление и в днешно време се произвеждат  козметични продукти и хранителни добавки с говежди колаген. В последствие е научно доказано, че структурата на говеждия колаген (желатин) е несъвместим и различен като структура от човешкия.

Друг  проблем в традиционното използване на говеждия колаген в козметичните продукти, е че неговите молекули са твърде големи, за да бъдат абсорбирани добре през кожата. Доказано е, че най-голям е ефектът от вътрешен прием на колаген. При това ефектът е най-добър, когато се съчетава с витамин С.

Полша е държавата, която прави революция във фармацевтичната индустрия. Серия от научни изследвания доказва, че

извлеченият от риба колаген е идентичен с този в човешкия организъм

Полската козметико-фармацефтичната компания Colyfine е единствената в света, която държи правата на уникална технология  за извличане на чист колаген от кожата на риба чрез студена екстракция. По този начин се запазват активни свойствата на протеина.

Структурата на колагена са олигопептиди (няколко свързани пептиди), иначе казано – аминокеселини. Те са като кубчета от 8-10-12 аминокиселини. Рибата има структурата на колагена – тройна спирала. Тъй като структура е голяма за целите на навлизане в човешката кожа, се преработва (деполимеризация) и тази спирала е поставена в контролирана среда, за да се постигне намаляването на олигопептидите. Молекулната тежест е между 1500-5000 Далтона. Един Далтон е около един водороден атом. Олигопептидите проникват по-добре в кожата, отколкото единични аминокиселини, тъй като нашата кожа е съставена именно от тях. Колагенът дава и положителен резултат към имунната система, както и тъканна съвместимост.

Proamin Plus е единствената хранителна добавка с този колаген,

предлагана на българския пазар. Освен извлечен от риба биологично активен колаген, тя съдържа и витамин С, необходим за оптималното усвояване на протеина, хондроитин, който има важна роля за предотвратяване на триенето между движещите се части на ставите, глюкозамин, който участва в изграждането на хрущялите и хиалуронова киселина, основен компонент на дълбокия слой на нашата кожа – дермата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара