Гладките, съблазнителни устни лесно се сърдят. Първият вятър е достатъчен да ги напука и разрани. Ако не им обръщате внимание, ще ви се цупят често, особено през по-студените месеци.

Проблем: Лесно се напукват

В основата на тази неприятност стоят две причини.

  • 1. Недостиг на влага

Набавете си специален крем за устни. Той съдържа всички необходими подхранващи и овлажняващи вещества, които много бързо ще загладят нацепванията. Същия резултат дават и кремовете за околоочен контур.

Запомнете – нанасяйте с леко потупване, а не с разтриване, защото ще разтегнете кожата и тя ще стане още по-податлива на разранявания.

Предпазни мерки – кремът трябва да се използва всеки ден, а не само когато се появи проблем. Един-два пъти седмично приготвяйте и следната подхранваща маска за устни: към 1 чаена лъжичка зехтин се добавят 5-6 капки витамин А (маслен разтвор) и 5-6 капки лимонов сок. Нанася се обилно върху устните и след 15 минути се попива със суха салфетка.

  • 2. Злоупотреба с „твърди“ червила

Твърдите червила изсушават устните. Затова не бива да се ползват всеки ден. За ежедневна употреба са подходящи подхранващите червила с голямо количество мазнини, хранителни и антисептични добавки.

Запомнете – овлажняващите червила не са много подходящи за студено време, защото са на водна основа, а тя предизвиква микроизмръзвания при ниски температури.

Предпазни мерки – твърдите червила ще ви навредят по-малко, ако се отстраняват с тоалетно мляко или лосион за почистване на грим. По-добри са двуфазните средства, защото съдържат мазни компоненти.

Проблем: Лющят се

  • Люспичките мъртва кожа висят, но не падат. И дразнят. За да ги отстраните, трябва добре да ги размекнете. Намокрете памучен тампон с топла вода и го дръжте около 10 минути върху устните. После вземете малко ексфолиант за суха кожа и внимателно разтрийте с него устните в продължение на 1-2 минути. Изплакнете и нанесете мазен крем или подхранващ балсам за устни.
  • Запомнете! Повтаряйте тази процедура през ден, като я редувате с маслената маска. Само след седмица устните ще изглеждат меки и гладки.
  • Предпазни мерки. Веднъж седмично правете пилинг на устните със скраб за суха кожа. Можете да си го приготвите и сами: 1 чаена лъжичка суров ориз се смила в кафемелачката, докато стане на прах. Смесва се с 2 супени лъжици обезмаслена извара и половин чаена лъжичка зехтин.

Проблем: Струпеи в ъгълчетата

  • Дължат се на недостиг на витамините А и Е. Между другото тези два витамина са и антиоксиданти. Влезте в най-близката аптека и си купете комбинация от витамини, която ги съдържа. Така с един куршум – два заека: раничките ще изчезнат, а организмът ще се прочисти и укрепне. Допълнително можете да ускорите процеса на заздравяване, като си купите ампули с витамин А и редовно намазвате устните с разтвора.
  • Запомнете! Ефектът ще бъде светкавичен, но независимо от това не зарязвайте терапевтичната схема. Тя трябва да се спазва поне две седмици. Само в такъв случай организмът ще получи достатъчно количество витамини.
  • Предпазни мерки. Дефицитът на витамини може да се избегне с помощта на балансирано хранене. Наблегнете на червените и оранжевите плодове и зеленчуци. Те съдържат много витамин А. А витамин Е се съдържа в яйчния жълтък и рибата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара