Д-р Ана Пейкова от клиника Дерма ЕЛИТ

Д-р Пейкова, зимата ли е най-доброто време да се сбогуваме с  пигментните си петна?

През зимата трябва да се погрижим за кожата си, да я предпазим от студа, от вятъра и от неблагоприятните влияния. Но също така това е сезонът, подходящ за всички процедури, при които има излющване, нарушаване целостта на кожата, лазерни терапии, които я правят по-чувствителна към слънцето…  Студеното време е правилният момент да помислим за всички видове пигментации, независимо дали са получени вследствие на слънцето, на механична травма, на белези от акне. Пигментациите са много видове.

Какви са начините за премахването им?

Този вид кожни проблеми изискват задълбочен, комбиниран и индивидуален подход, добре обмислен от специалист-дерматолог.  Той трябва да прецени вида на пигментацията и дълбочината й. Да провери за наличието на хормонален дисбаланс. Важни фактори за  подхода към лечението са състоянието на кожата и възрастта на пациента.

Петната се получават при изливане на пигмент в кожата. Не е достатъчно той да бъде елиминиран чрез една процедура, а да се спре механизмът на образуването му, за да не се появи отново.  Затова третирането му е сложен процес.

Лазерните системи са най-ефективни при дълбоките пигментации. При повърхностните те също дават изключително добър резултат, без да се получават белези. Пигментацията не може просто да се изтрие с гума, защото клетките, които произвеждат пигмента, са в дълбочина и непрекъснато го разпръскват. Затова съветвам моите пациенти да внимават при чопленето, защото с нарушаването на целостта на кожата също се появяват трайни петна от механичното въздействие.

Колко вида пигментации има?

С пигментациите, които се появяват вследствие на слънцето, на UV-лъчението, можем да се борим още преди да са се появили.  Съветът ми е още от ранна полет да нанасяте слънцезащитен крем, не чакайте да отидете на плажа. Това важи и при излизане в планината  през зимата.

При пигментацията, свързана с хормонален дисбаланс, бременност или раждане, се намесват други фактори. Третирането не може да започне, преди да е приключило кърменето. Тогава не бива да се използват дори избелващи продукти.

Друг вид пигментации се появяват след тежко акне или други дерматологични заболявания. Кожата заздравява с образуване на пигментно петно. Има и механични пигментации, които са в следствие от триене при по-пълни хора. Те не бива да бъдат подценявани и също са трудни за лечение. Там превенцията е намаляване на теглото.

Казахте, че лазерът дава отлични резултати при заличаване на пигментни петна. Как стои въпросът с татуировките?

Татусите са пигментации, направени по собствено желание. Затова се третират по същия начин като петната. Трудността при тях произтича от качеството на използваното мастило. Професионално направените татуировки се заличават много по-лесно.  Това не важи обаче за цветните рисунки върху тялото. Тогава заличаването е изключително трудно и изисква време, защото червеният, жълтият и лилавият цвят трайно се врастват в кожата.

При лазера пигментът улавя насочения лъч и това става много по-лесно при тъмните или зелените татуси. Докато при останалите цветове са много по-различни дължините на вълната и по-слабо се повлияват рисунките.

Може ли една татуировка да се премахне изцяло?

Принципът на премахването с лазер е мощното разделяне и разкъсване на пигмента. Лъчът го раздробява като с пневматичен чук на много ситни частици, след което клетките на имунната система ги елиминират. Много зависи от типа кожа, от имунната система, от използваните пигменти, колко стар е татусът. С новия изключително мощен лазер Alma Q татуировката избледнява, почти не се вижда и накрая се премахва на 100%.

Т.е. ако искаме да си татуираме „Обичам Гошо“, трябва да е в тъмнозелено или тъмносиньо, за да можем да го заличим, ако  любовта се разсъхне след време?

Тъмните пигменти улавят много добре лазерните лъчи и реагират. Когато се премахват татуировки, непременно се поставя обезболяващ крем, защото лазерът прониква в дълбочина. Подобен крем не е необходим при пигментните петна, защото пигментът по-слабо улавя лазерния лъч. Затова те се третират на една или две седмици, докато татуировките – с интервал от шест и до осем седмици, за да може кожата напълно да се възстанови.

Всеки ли може да работи с лазера Alma Q,  или се изисква специално образование и обучение?

Медицински модерни мощни лазерни системи изискват да си лекар, за да прецениш петното или образуванието по кожата с лазер ли трябва да се махне, да се изреже или да се лекува. Дерматологът поставя диагноза на петното. Един меланом  е опасно  да бъде третиран с лазер. Мощните лазерни дължини на вълната буквално взривяват кожата и затова с Alma Q трябва да работи обучен медик. Защото винаги, когато лекар прави една процедура,  той носи наказателна отговорност при появата на проблем.

dermaelite-bg.com

И във Фейсбук

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара