водн

Търсиш спорт, който не те скапва от умора, но в същото време вае тялото ти. Спорт, с който влизаш във форма и завинаги оставаш във форма. Решението е: аквааеробика. Това е тренировката, която обединява ефекта от фитнес, джогинг и плуване. В същото време гимнастиката във водата ви спестява неприятните изживявания като прегряване, изпотяване, претоварване на сърцето или ставите. Няма никакви противопоказания: упражненията се препоръчват при болки в гърба и други заболявания на опорно-двигателния апарат; всички специалисти категорично посочват аквааеробиката като най-подходящия за бременни жени спорт. Упражненията във вода са всепризнатият хит за бърза и безболезнена раздяла с килограмите или с грозните мастни „възглавнички“ по ханша и бедрата.

За да тренираш водна аеробика, не е задължително да умееш да плуваш. Всеки получава специален пояс, който наподобява спасително елече. Поясът крепи тялото над водата и служи като стабилна опора при счита на движенията. Упражненията са в серии за горна част на тялото,

за крака, за коремна преса и хълбочно-поясна мускулатура.

Повечето от тях се изпълняват с уреди от олекотена материя – гирички, нудълс (продълговати пластични палки във весели цветове). А най-трудното движение всъщност е усилието да се застопориш на място, за да изпълниш поне два пъти едно и също упражнение. За абсолютно начинаещите е достатъчно да знаят, че не е необходима никаква предварителна физическа подготовка, за да започнат заниманията с аквааеробика.

5 причини да тренирате във водата:

1. За едно и също бреме при акбааеробиката се горят ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ калории в сравнение с нискоинтензивната класическа аеробика Движенията във водата активират всички мускулни групи. Енергоразходът е много висок и тялото топи мазнини много по-лесно.

2. Упражненията са с ниска интензивност и щадят най-важния мускул – сърцето. Благодарение на тях се подобрява дейността на сърдечносъдовата и дихателната система, така че сърцето започва да работи на по-икономичен режим: пулсът е с около 20 удара в минута по-нисък в сравнение с този при нискоинтензивна аеробика

3. Плътността на водата е 12 пъти по-голяма отколкото на въздуха и спортуването в нея предизвиква по-малък стрес върху тялото. За разлика от всички сухоземни спортове тук липсва рискът от претоварване на ставите. Затова заниманията с аквааеробика са полезни за профилактика и рехабилитация на ставни заболявания.

4. Тренировките във водата повишават издръжливостта на мускулите и гъвкавостта на цялото тяло.

5. Вие тренирате, а водата постоянно масажира цялото тяло, като премахва болките в гърба, облекчава умората и тежестта в краката и „изпива“ отоците.

И целулита! Един месец редовни занимания с аквааеробика е достатъчен да замени скъпите и продължителни козметични процедури за оглаждане на портокаловата кожа.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара