Добре известно е, че за да се грижите правилно за лицето си, трябва преди всичко да сте наясно какъв тип кожа имате. Ето няколко препоръки, които ще ви избавят от грешки и заблуди, каквито е напълно възможно да допускате сега.

Тест пред огледалото

Вероятно сте срещали най-различни обяснения и начини да определите типа на кожата си. Ето един много лесен тест, с който ще се ориентирате дали кожата ви е от един от трите основни типа: мазна, суха или нормална.

  • Проверка 1

Притиснете силно пръсти към лицето и задръжте няколко секунди. Ако отпечатъците не изчезват бързо, значи кожата ви е суха.

  • Проверка 2

Допрете носа, бузите и челото до чисто огледало. Ако после откриете върху стъклото мазни следи, значи кожата ви е мазна. Допълнителните доказателства са: тя лъщи, има разширени пори.

  • Проверка 3

Ако дотук не сте открили своя тип кожа, може би сте от щастливите притежателки на третия вид. Вгледайте се внимателно. Нормалната кожа е гладка, свежа, мека, без да е прекалено мазна или суха на пипане. Не реагира на температурни колебания.

Грешки и заблуди

Смята се, че 30-те години са пределът, след който всяка жена трябва да започне да полага много по-сериозни грижи, ако иска да отложи първите по-очевидни бръчки и да запази лицето си гладко и свежо. Това обаче не важи за сухата и мазната кожа. При тях, колкото и непосилно да звучи, профилактичните мерки започват от момента, в който забележите първите симптоми, определящи типа на кожата.

  • Мазна

Една от масовите заблуди за нея е, че това е мръсна кожа и трябва да се мие със сапун. Всъщност правилно е първо да използвате измиващ гел, а после и лосион (и двата продукта да са от серия за мазна кожа).

Препоръки: от кремовете използвайте лечебна козметика, която има свойството да регулира мастния баланс. От козметичните процедури може да се прилага механичен пилинг (със скраб, но с фини частици), мини сауна, фриматор (отстраняване на мъртвите клетки и заглаждане на разширените пори със специална гъбичка или козметична шкурка) или ензимен пилинг, който дава същия ефект.

  • Суха

Най-масовата заблуда при нея е, че колкото no-мазен е кремът за лице, толкова по-добре. При това разнообразие на пазара не пробвайте кой крем е мазен и кой не, а четете етикета и търсете указанието, че е за суха кожа. За нея са полезни меките, подхранващи и хидратиращи кремове. Често ще чуете и че не бива да я почиствате с лосион, защото той допълнително я изсушава. Това е вярно, но за лосионите на спиртна основа. А за сухата кожа има специални продукти – гелове и лосиони с подхранващи вещества.

Препоръки: Трябва по-често да ходите на козметик, защото сухата кожа по-бързо остарява. Поне веднъж седмично я зарадвайте с ензимен пилинг и маслен масаж. Избягвайте само механичния пилинг със скраб.

  • Нормална

Притежателките на нормална кожа погрешно смятат, че лицето им не се нуждае от никакви грижи. Ако не предприемат мерки отрано, тя неизбежно ще се промени и ще бъде много сложно да си възвърнат това ценно богатство. Още повече че с напредването на възрастта нормалната кожа има тенденция към изсушаване.

Препоръки: използвайте леки хидратиращи кремове с ниско съдържание на мазнини. За почистване – лосиони и гелове, които не са на спиртна основа. Поне веднъж седмично налагайте лицето с маска на животинска основа: с бирена мая или жълтък с мед.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара