Голям брой болни, но изключително ниска смъртност – остава мистерия защо Германия е изключение сред страните при епидемията от новия коронавирус.

С 20 смъртни случая от общо 10 999 заразени по официални данни от вчера смъртността в страната достига едва 0,18 на сто срещу близо 4 процента в Китай и Испания, 2,9 на сто във Франция и цели 8,3 процента в Италия.

„Заплетена работа. Всъщност нямаме отговор, навярно действа комбинация от различни фактори“, призна тази седмица Ричард Пибъди, високопоставен служител на Световната здравна организация (СЗО).

Ето основните хипотези, предложени от специалистите.

По-добро медицинско оборудване

С 25 000 легла в интензивните отделения с апаратура за обдишване Германия е оборудвана изключително добре в сравнение с европейските си съседки.

Франция има към 7000, а Италия – около 5000.

Берлин заяви в сряда, че през близките седмици се кани да удвои броя на тези болнични легла.

В момента има възможност пациентите да получават бързо лечение и засега няма опасения, че може да се изчерпи капацитетът на болниците в страната, както става примерно в Италия и в Източна Франция.

Което едва ли е достатъчно, за да обясни разликата в броя на смъртните случаи през първите седмици, при положение че съседните европейски страни също мобилизираха болниците си.

Това обаче може да добие голямо значение в близките месеци, ако кризата се изостри.

Преждевременно тестване

„Успяхме много рано да разпознаем болестта у нас, защото имаме преднина в диагностиката, определянето на патогена“, твърди Кристиан Дрощен, директор на Института по вирусология към берлинската болница „Шарите“.

В съчетание с доброто териториално покритие от независими лаборатории в Германия, започнали да тестват хората още през януари, когато положителните проби още не бяха много, това предимство изглежда е дало възможност на германските медици да диагностицират по-точно болестта, отделяйки най-рисковите случаи за поставяне под карантина.

Големият брой лаборатории увеличава възможностите за проследяване – близо 12 000 проби дневно според оценка на Института „Роберт Кох“ (ИРК), който ръководи борбата с епидемията на национално равнище.

Все още е трудно човек да се изследва в Германия, но според експерти е по-лесно, отколкото в други страни – стига да развиеш симптоми след контакт с доказано болен или да пристигаш от някоя рискова зона.

Разболяват се млади хора.

„В над 70 на сто от потвърдените случаи досега става дума за хора между 20 и 50 години“, обясни президентът на ИРК.

Заболяването се е разпространило най-напред главно сред сравнително млади хора в добро здраве, не толкова притеснени от риска, защото не са най-застрашената група.

Също като скандинавците първите инфектирани германци са се върнали в страната след заразяване по време на ски ваканции в Италия или Австрия.

Това обаче е знак, че епидемията в Германия едва започва. По данни на германския център „Статиста“ близо 25 на сто от населението на страната е над 60-годишна възраст, което буди опасения за много повече смъртни случаи в близките дни.

Телата на починалите не се изследват

Друго обяснение за разликата в смъртността дават по-специално италианците – в Германия не се изследват за коронавирус телата на починали лица.

„Посмъртните анализи според нас не са решаващ фактор. Приели сме по принцип, че на пациента е поставена диагноза преди да почине“, защитава се ИРК пред АФП.

Такива тестове обаче се правят, например във Франция.

На практика, щом някой почине, докато е под карантина у дома си, а не в болницата, нищо чудно статистиката да го подмине, изненадано заключи в предаване на телевизия „Евронюз“ Джовани Мага, директор на Института по молекулярна генетика към Националния изследователски съвет в италианския град Павия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара