София e затворена за влизане и излизане на автомобили до второ нареждане. Забраната влезе в сила от 0.00 ч. на 17 април, а до нея се стигна, след като хиляди автомобили напуснаха столицата в навечерието на великденските празници. Решението е по предложение на щаба за борба с коронавируса.

Товарните превози ще се позволени, уточни здравният министър Кирил Ананиев, но шофьорите ще трябва докажат необходимостта от извършване на съответния транспорт. Ще се допускат и автомобили, които превозват граждани, които имат нужда от лечение, като болните ще трябва да посочват в кое лечебно заведение отиват. Право да влизат и излизат от столицата ще имат още аварийните коли на електроразпределителните и ВиК дружествата, както и разпространителите на интернет и телевизия.

Работещите в София, които живеят в друг град и пътуват всеки ден с личния си автомобил ще трябва да попълват декларация, в която да посочат работното си място и да оставят телефон на ръководителя си. Подобно ще е изискването и за пътуващите със служебни коли работници.

При пътуващите със своя кола обаче ще има времеви график, в който ще могат да влизат и излизат от София. Това ще става между 6 и 8 ч. сутринта и 18 и 20 ч. вечерта. „Извън тези часове никой няма да има право да се придвижва с личния си автомобил“, каза Ананиев. Той уточни, че се спира и междуградският транспорт.

Над 5 хиляди коли са били върнати в четвъртък от полицаите на пропусквателните пунктове на София, съобщи вътрешният министър Младен Маринов.

„От днес всички декларации, особено тези за почивните дни, ще минават на строг контрол и всички, попълнили неверни данни, ще имат проблеми. Не исках да се стига до тука, но трябва да сме по-строги, като видях как не се спазва дисциплина. Мерките са достатъчно строги и към момента, но ще има и по-строги, ако се наложи“, каза Маринов.

Той добави, че решилите да се приберат в София след празниците ще имат трудности да влязат в столицата, ако не докажат, че са имали основателна причина да пътуват. По думите му много от тях са посочили в декларациите си, че се прибират на адреса, на който живеят, а не че пътуват по работа. Всички, които успеят да докажат, че са имали работи извън София ще бъдат допуснати не територията на града.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара