Програма „ПостКовид“, насочена към пациенти, преболедували коронавирусната инфекция, започва да работи от 8 февруари. Това каза пред журналисти проф. Борис Богов, директор на Александровска болнца, по чиято инициатива е изработена програмата.

Предвижда се в рамките на програмата пациентите да получат безплатни прегледи, а при нужда и по-задълбочени изследания, както и възможност за престой в санаториум, обясни проф. Богов.

Всички, преболедували инфекцията и лекувани в която и да е болница, без значение дали инфекцията е преминала без симптоми, ще могат да се възползват от програмата, уточни проф.Богов.

Програмата е безплатна и прегледите и консултациите ще се извършват след предварително записване. Желаещите да се възползват трябва да бъдат насочени от личен лекар с направление и етапна епикриза или чрез епикриза от болница.

Пациентите ще могат да се възползват от 13 лечебни заведения за рехабилитация. По думите на проф.Богов не по-малко от 30 на сто от преболедувалите биха имали нужда от престой в болница за рехабилитация.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че целта е чрез програмата да се помогне на преболедувалите пациенти, които чувстват дискомфорт след инфекцията. Ще се използват възможностите и на телемедицината, като пациентите в санаториумите да бъдат проследявани от лекарите в Александровска болница, обясни той.

До края на месеца ще се уточни начинът на финансиране на програмата, като е възможно за нея да бъде създадена специална клинична пътека, допълни още министър Ангелов.

По думите му другият вариант е да се осигури финансиране чрез специална национална програма. Предстои обсъждане на възможностите за финансиране, добави още той. Стойността на един леглоден е 85 лв., а курсът на лечение ще бъде 10 дни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара