Носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата от всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места, остава задължително до 13 май, включително. Това се казва в нова заповед на здравния министъра Кирил Ананиев от днес. Според предишната заповед маските трябваше да са задължителни до 26 април.

Издаването на новата заповед е обусловено от усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVlD-19 на територията на страната и нарастващия брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция.

Поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичния риск от заразяване с коронавирус, както за лицето, носещо маската, така и за околните. Трябва да се има предвид, че в редица случаи заболяването протича без симптоми, което означава, че един човек може да е заразоносител и да не знае.

В същото време наличните до момента научни данни свидетелстват, че вирусът се задържа дълго време върху метални, пластмасови и стъклени повърхности – по тази причина, носейки маска, гражданите ограничават до минимум възможността да се заразят.

В същото време стана ясно, че се обмисля облекчаване на мерките, свързани с парковете и градинките. В момента се обсъжда кога и в какъв часови пояс ще може да се случва.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара