От полунощ можете да излезете от града си само по неотложни причини – здравословни, по работа или за да се завърнете у дома.

На входовете на областните центрове ще има контролно-пропусквателни пунктове и полицията ще допуска само хора с бележки защо се движат.

Това са част от новите мерки, приети за борба с коноравируса, които здравният министър съобщи след заседанието на оперативния щаб и министри. „Мерките засега са в рамките на извънредното положение и могат да бъдат удължавани“, каза той.

Забранява се посещението на паркове и градинки, а хората под 60 години ще бъдат ограничени за това в кои часове могат да пазаруват от магазини и аптеки.

Причината за излизане от градовете ще се удостоверява със служебна бележка от работодател, медицински документ или документ за самоличност.

Забраняват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски съоръжения на открити и закрити обществени места. На собствениците на кучета ще се позволява да разхождат домашните си любимци, но без да има струпвания.

Как ще пазаруват възрастните

Също от утре (21 март) възрастните хора над 60 г. в цялата страна ще могат да посещават магазините за хранителни стоки и аптеките във времето между 8:30 и 10:30 часа, а в този интервал ще действа забрана за всички под тази възраст, се разбра от думите на здравния министър.

Целта е да се предпази тази част от хората, които са потенциално най-уязвими от коронавируса COVID-19.

„Ако тези мерки не дадат достатъчно резултати, тогава може да се повиши рестрикцията“, каза Мутафчийски. Той посочи, че часовете са избрани въз основа на наблюдения на бизнеса за това кои са пиковите часове, в които пазаруват най-често възрастните.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара