Фейсбук, който е критикуван от американски конгресмени и учени, че допуска дезинформация на тема ваксини на платформата си, съобщи, че е започнала да добавя уточнения към постове, които обсъждат безопасността на ваксините и скоро ще маркира по този начин всички постове на тема ваксини, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Социалната мрежа ще започне да предлага в САЩ инструмент за информиране на хората къде могат да получат ваксини срещу КОВИД-19. Фейсбук освен това прибавя информационен отдел за КОВИД-19 в своята социална мрежа за споделяне на снимки Инстаграм.

Неверните твърдения и конспиративните теории за ваксините срещу КОВИД-19 се множат в социалните мрежи, отбелязва Ройтерс.

Фейсбук и Инстаграм в последно време затегнаха политиката си по отношение на дезинформацията за ваксините. В двете социални мрежи обаче продължава да има акаунти, страници и групи с множество абонати, които разпространяват неверни твърдения за ваксините и лесно може да бъдат намирани с търсене на ключови думи.

Ръководителят на продуктовия отдел на Фейсбук Крис Кокс заяви, че компанията приема много на сериозно неверните твърдения, но отбеляза, че има „голяма сива област, в която някои хора изразяват безпокойства, и тези безпокойства се приемат от някои като дезинформация, а от други като израз на съмнение“. „Най-доброто действие за тази сива област е да се дава авторитетна информация, да сме част от разговора, включително с участието на здравни експерти“, каза той.

Компанията заяви, че маркира във Фейсбук и Инстаграм постовете, в които се обсъжда безопасността на ваксините срещу КОВИД-19, с текст, който уведомява потребителите, че ваксините преминават тестове за безопасност и ефикасност преди да бъдат одобрени.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара